Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Chorwacja, Europa  /  23 lipca 2019

Papryka nadziewana mięsem mielonym – Punjene paprike

by Adrian i Monika Sroka
Papryka nadziewana mięsem mielonym
Papryka nadziewana mięsem mielonym – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 2 godziny
Trudność: łatwe

Danie kuchni chorwackiej
Zestawienie przepisów

Papryka nadziewana mięsem mielonym to popularne danie. Jedliśmy je już w wielu krajach i w wielu wersjach. Począwszy od gotowanych, po pieczone z różnymi dodatkami. W tej wersji najbardziej nam się spodobał pomysł pieczenia w kąpieli wodnej. Dzięki temu papryki były mocno nawilżone. Nadzienie według pomysłu Chorwatów różni się od dotychczas nam znanych nie tylko w smaku, ale i w sposobie przygotowania, bo przypomina nieco risotto. Oryginalnie powinno być z jagnięciną, ale ze względu na to, że w Polsce jest ona trudno dostępna przygotowaliśmy je z innym mięsem i w tej spolszczonej postaci przepis prezentujemy.

Składniki na nadziewane papryki
Składniki na nadziewane papryki – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 8 papryk o równej wysokości (lepiej wybierać te z płaskim zakończeniem) 
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • cebula
  • 3 pomidory
  • marchewka
  • natka pietruszki
  • masło
  • szklanka ryżu
  • 80 g Ajvaru
  • sól i pieprz
Papryka przed pieczeniem
Papryka przed pieczeniem – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy i smażymy na maśle. 
  2. Następnie dodajemy mięso i podsmażamy aż zmieni kolor na szary. 
  3. Wówczas dodajemy pomidory, pokrojoną marchewkę, pietruszkę i szklankę ryżu. Na koniec dolewamy szklankę wody. 
  4. Dusimy wszystko przez 20 minut pod przykryciem (w razie potrzeby dolewając wody). 
  5. W międzyczasie papryki przygotowujemy do nadziania, odcinając czubki (nie wyrzucamy ich) i wydrążając wnętrze.
  6. Przygotowanym farszem wypełniamy papryki i przykrywamy odciętym wieczkiem.
  7. Następnie wstawiamy je do naczynia żaroodpornego i zalewamy wodą do wysokości ok. 1-2 cm od brzegu papryk.
  8. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 40-50 min do zapieczenia wierzchu. 
Papryki w piekarniku
Papryki w piekarniku – fot. Monika Skoczylas-Sroka

To była najlepsze papryka nadziewana mięsem mielonym, jaką jedliśmy!

Gotowa papryka nadziewana mięsem mielonym
Gotowa papryka nadziewana mięsem mielonym – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • http://balkancooking.blogspot.com/2011/03/punjene-paprike-czyli-paprykowy-odjazd.html
  • https://www.volim-meso.hr/punjene-paprike/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • chorwacja
  • danie główne
  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata

Nawigacja wpisu

Polędwiczka pieczona z termosondą
Burek – ciasto filo z farszem

1 comment

  • Kuchnia serbska - zestawienie przepisów - Księga smaku
    5 maja 2020

    […] https://ksiegasmaku.pl/papryka-nadziewana-miesem-mielonym-punjene-paprike/ […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...