Czas wykonania: 2 godziny
Trudność: łatwe
Danie kuchni chorwackiej
Zestawienie przepisów
Papryka nadziewana mięsem mielonym to popularne danie. Jedliśmy je już w wielu krajach i w wielu wersjach. Począwszy od gotowanych, po pieczone z różnymi dodatkami. W tej wersji najbardziej nam się spodobał pomysł pieczenia w kąpieli wodnej. Dzięki temu papryki były mocno nawilżone. Nadzienie według pomysłu Chorwatów różni się od dotychczas nam znanych nie tylko w smaku, ale i w sposobie przygotowania, bo przypomina nieco risotto. Oryginalnie powinno być z jagnięciną, ale ze względu na to, że w Polsce jest ona trudno dostępna przygotowaliśmy je z innym mięsem i w tej spolszczonej postaci przepis prezentujemy.
Składniki
- 8 papryk o równej wysokości (lepiej wybierać te z płaskim zakończeniem)
- 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- cebula
- 3 pomidory
- marchewka
- natka pietruszki
- masło
- szklanka ryżu
- 80 g Ajvaru
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Cebulę kroimy i smażymy na maśle.
- Następnie dodajemy mięso i podsmażamy aż zmieni kolor na szary.
- Wówczas dodajemy pomidory, pokrojoną marchewkę, pietruszkę i szklankę ryżu. Na koniec dolewamy szklankę wody.
- Dusimy wszystko przez 20 minut pod przykryciem (w razie potrzeby dolewając wody).
- W międzyczasie papryki przygotowujemy do nadziania, odcinając czubki (nie wyrzucamy ich) i wydrążając wnętrze.
- Przygotowanym farszem wypełniamy papryki i przykrywamy odciętym wieczkiem.
- Następnie wstawiamy je do naczynia żaroodpornego i zalewamy wodą do wysokości ok. 1-2 cm od brzegu papryk.
- Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 40-50 min do zapieczenia wierzchu.
To była najlepsze papryka nadziewana mięsem mielonym, jaką jedliśmy!
Źródło:
[…] https://ksiegasmaku.pl/papryka-nadziewana-miesem-mielonym-punjene-paprike/ […]