Czas
Trudność: łatwe

Danie kuchni chorwackiej
Zestawienie przepisów
Pierwowzorem naszej wersji potrawy była Stubica – chorwacka polędwica pieczona nadziewana suszonymi śliwkami. Na listę sobotnich zakupów w pisaliśmy polędwicę wieprzową, ale umknęły nam suszone śliwki. Postanowiliśmy po prostu upiec zamarynowaną polędwiczkę, starając się zrobić to tak, aby była wilgotna w środku. Udało się to dzięki temu, że była to polędwiczka pieczona z termosondą. Wyszła tak dobrze, że na pewno wrócimy do oryginalnego przepisu z owocowym nadzieniem, jak nadejdą jesienne chłody.
Składniki
- polędwiczka wieprzowa
- łyżka majeranku
- łyżka papryki słodkiej
- łyżka papryki wędzonej
- łyżka suszonej pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz i sól
- coś do uwypuklenia smaku (ocet balsamiczny, sos sojowy lub Marmite – ekstrakt z drożdży)
Przygotowanie
- W misce mieszamy oliwę i wszystkie przyprawy.
- Obtaczamy dokładnie mięso w marynacie i zostawiamy na noc w lodówce.
- Polędwiczkę pieczemy w piekarniku z termosondą.
- Wkładamy mięso do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 5 minut.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.
- Pieczemy do momentu, aż mięso w środku osiągnie temperaturę 67 stopni.
- Wtedy wyjmujemy je piekarnika i kładziemy na desce na około 5 minut, żeby sok wewnątrz mięsa rozprowadził się równomiernie.
W całym przepisie poza wielkim ułatwieniem, jakim jest pieczenie z termosondą kluczowy jest moment zamknięcia porów (wysoka temperatura na początku) oraz zmniejszenie temperatury na czas pieczenia. Dzięki temu, że soki pozostaną w mięsie, polędwiczka pieczona z termosondą nie będzie sucha po upieczeniu. W niektórych książkach kucharskich możecie znaleźć informację, że upieczone mięso musi odpocząć – to właśnie jest ostatni etap.
Źródło: