Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Chorwacja, Europa  /  18 lipca 2019

Polędwiczka pieczona z termosondą

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 30 min
Trudność: łatwe

Polędwiczka pieczona z termosondą
Polędwiczka pieczona z termosondą – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Danie kuchni chorwackiej
Zestawienie przepisów

Pierwowzorem naszej wersji potrawy była Stubica – chorwacka polędwica pieczona nadziewana suszonymi śliwkami. Na listę sobotnich zakupów w pisaliśmy polędwicę wieprzową, ale umknęły nam suszone śliwki. Postanowiliśmy po prostu upiec zamarynowaną polędwiczkę, starając się zrobić to tak, aby była wilgotna w środku. Udało się to dzięki temu, że była to polędwiczka pieczona z termosondą. Wyszła tak dobrze, że na pewno wrócimy do oryginalnego przepisu z owocowym nadzieniem, jak nadejdą jesienne chłody.

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa
  • łyżka majeranku
  • łyżka papryki słodkiej
  • łyżka papryki wędzonej
  • łyżka suszonej pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz i sól
  • coś do uwypuklenia smaku (ocet balsamiczny, sos sojowy lub Marmite – ekstrakt z drożdży)

Przygotowanie

  1. W misce mieszamy oliwę i wszystkie przyprawy.
  2. Obtaczamy dokładnie mięso w marynacie i zostawiamy na noc w lodówce.
  3. Polędwiczkę pieczemy w piekarniku z termosondą.
  4. Wkładamy mięso do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 5 minut. 
  5. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.
  6. Pieczemy do momentu, aż mięso w środku osiągnie temperaturę 67 stopni.
  7. Wtedy wyjmujemy je piekarnika i kładziemy na desce na około 5 minut, żeby sok wewnątrz mięsa rozprowadził się równomiernie. 

W całym przepisie poza wielkim ułatwieniem, jakim jest pieczenie z termosondą kluczowy jest moment zamknięcia porów (wysoka temperatura na początku) oraz zmniejszenie temperatury na czas pieczenia. Dzięki temu, że soki pozostaną w mięsie, polędwiczka pieczona z termosondą nie będzie sucha po upieczeniu. W niektórych książkach kucharskich możecie znaleźć informację, że upieczone mięso musi odpocząć – to właśnie jest ostatni etap. 

Źródło:

  • http://www.notatnikkuchenny.pl/stubica-poledwica-nadziewana/
  • https://www.coolinarika.com/recept/pisana-pecenica-stubica/
  • https://www.visitzagorje.hr/post/svinjska-pisanica-stubica

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • chorwacja
  • danie główne
  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata

Nawigacja wpisu

Duszone mięso z warzywami – Mućkalica
Papryka nadziewana mięsem mielonym – Punjene paprike

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...