Najbardziej lubimy te podróże kulinarne, z których wspomnienia (czyli nowe przepisy) wracają na nasz stół.
Ciasto Trilece i przekąska Byrek – te przepisy goszczą na stałe w naszej kuchni. Ciasto latem, a Byrki często pojawiają się na kolację (czasem z ciastem francuskim, bo ciasto filo nie zawsze łatwo kupić), a czasem urozmaicają nasze menu na spotkaniach z przyjaciółmi.
Przekąski

Arapash – gotowana mąka kukurydziana

Byrek – coś w stylu ciasta francuskiego nadziewanego szpinakiem

Zupy


Dania główne

Pilaf me pule – kurczak i ryż pieczone razem w piecu

Fergese me melci – wątróbki w sosie pomidorowym z twarogiem

Qofte – kotlety mielone, pulpety

Pispili – rodzaj babki na słono ze szpinakiem

Pasticio – zapiekanka z makaronu spaghetti z serem feta, zapiekana w mleku i z jajkami.


Tavë Kosi – zapiekanka z jagnięciną

Flija – warstwowe naleśniki
Sałatki

Sallate greke – sałatka grecka
Desery

Kadaif – ciasto z nitek filo

Baklava – miodowo-orzechowy deser

Ashure – rodzaj kaszy długo gotowanej z rodzynkami, orzechami, suszonymi owocami i cynamonem

Revani – rodzaj babki, namoczonej w wodzie z cukrem

Hasude – podawana na ciepło galaretka o smaku karmelowym z orzechami

Kurabi – kruche herbatniki z cukrem pudrem
