Czas wykonania: 2 godziny + noc dla przyprawionego mięsa w lodówce
Trudność: łatwe
Danie kuchni kanadyjskiej
Zestawienie przepisów
Bardzo lubimy takie dania jak pilaf me pule. Jest proste, pożywne, jednogrankowe, a jednocześnie ma bardzo ciekawy smak. Prostota wynika z połączenia pieczonego kurczaka i ryżu przepełnionego smakiem przypraw i soku z kurczaka. Całość smakuje wyśmienicie.
Składniki
- 10 pałeczek kurczaka
- łyżka papryki wędzonej
- łyżka natki pietruszki
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cebule
- łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki ryżu
- 4 szklanki bulionu
Przygotowanie
- Wszystkie przyprawy (paprykę, natkę pietruszki, sól i pieprz) mieszamy dokładnie.
- Dolewamy oliwę i mieszamy, tworząc sos do mięsa.
- Dokładnie nacieramy mięso.
- Tu możemy odstawić mięso na pewien czas (może być chociaż godzinę, ale również na całą noc).
- Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Po tym czasie mięso wyjmujemy z naczynia, bo na jego dnie do dalszego pieczenia ułożymy ryż. Nie wylewamy z naczynia soku, który wypłynął przy pierwszym pieczeniu!
- W czasie pieczenia mięsa cebulę kroimy drobno i podsmażamy do zeszklenia na oliwie i maśle.
- Dodajemy ryż i podsmażamy razem przez kilka minut.
- Następnie przekładamy ryż z cebulą do naczynia żaroodpornego, w którym już piekło się mięso i dodajemy bulion.
- Na ryżu układamy podpieczone wcześniej mięso.
- Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy pod przykryciem papierem do pieczenia* przez 40-60 minut do zmięknięcia ryżu. Aby skórka mięsa się podpiekła, można je odkryć na ostatnie 10 minut pieczenia.
* aby przykryć papierem do pieczenia należy go zwilżyć, zgnieść i rozprostować, układając na mięsie.
Źródło: