Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Albania, Europa  /  28 lutego 2023

Pilaf me pule – kurczak i ryż pieczone razem w piecu

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 2 godziny + noc dla przyprawionego mięsa w lodówce
Trudność: łatwe

Danie kuchni kanadyjskiej
Zestawienie przepisów

Bardzo lubimy takie dania jak pilaf me pule. Jest proste, pożywne, jednogrankowe, a jednocześnie ma bardzo ciekawy smak. Prostota wynika z połączenia pieczonego kurczaka i ryżu przepełnionego smakiem przypraw i soku z kurczaka. Całość smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • 10 pałeczek kurczaka
  • łyżka papryki wędzonej
  • łyżka natki pietruszki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule
  • łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki ryżu
  • 4 szklanki bulionu

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy (paprykę, natkę pietruszki, sól i pieprz) mieszamy dokładnie.
  2. Dolewamy oliwę i mieszamy, tworząc sos do mięsa.
  3. Dokładnie nacieramy mięso.
  4. Tu możemy odstawić mięso na pewien czas (może być chociaż godzinę, ale również na całą noc).
  5. Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 30 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg). Po tym czasie mięso wyjmujemy z naczynia, bo na jego dnie do dalszego pieczenia ułożymy ryż. Nie wylewamy z naczynia soku, który wypłynął przy pierwszym pieczeniu!
  6. W czasie pieczenia mięsa cebulę kroimy drobno i podsmażamy do zeszklenia na oliwie i maśle.
  7. Dodajemy ryż i podsmażamy razem przez kilka minut.
  8. Następnie przekładamy ryż z cebulą do naczynia żaroodpornego, w którym już piekło się mięso i dodajemy bulion.
  9. Na ryżu układamy podpieczone wcześniej mięso.
  10. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i pieczemy pod przykryciem papierem do pieczenia* przez 40-60 minut do zmięknięcia ryżu. Aby skórka mięsa się podpiekła, można je odkryć na ostatnie 10 minut pieczenia.

* aby przykryć papierem do pieczenia należy go zwilżyć, zgnieść i rozprostować, układając na mięsie.

Źródło:

  • https://www.myalbanianfood.com/recipe/albanian-chicken-pilaf-pule-me-oriz/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • albania
  • danie główne
  • europa

Nawigacja wpisu

Kuchnia Albanii
Trilece – biszkopt nasączony mlekiem, z polewą karmelową

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity