Czas wykonania: 1,5 godziny
Trudność: łatwe
Danie kuchni kanadyjskiej
Zestawienie przepisów
Trilece to jedno z naszych ulubionych ciast. Wilgotne, delikatne i proste do przygotowania. Bardzo mleczne. Z powodzeniem zastąpi deser lodowy w upalne dni.
Składniki
Ciasto
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Syrop
- szklanka mleka w proszku
- 400 ml śmietany kremówki
- 3 szklanki mleka
Polewa
- 200 ml śmietany kremówki
- pól szklanki cukru
Przygotowanie
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier i cukier waniliowy.
- Dodajemy żółtka i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
- W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia.
- Następnie dodajemy powoli mąkę do jajek i mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół).
- Całość przekładamy do blaszki i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika lekko chłodzimy i przygotowujemy syrop.
Syrop
- Mieszamy ze sobą mleko, mleko w proszku i śmietankę.
- Następnie małymi porcjami nasączamy najlepiej jeszcze trochę ciepły biszkopt. Jeśli biszkopt będzie już całkiem zimny, to syrop będzie w niego wsiąkał bardzo wolno.
- Zostawiamy do wchłonięcia.
Polewa
- Cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię i karmelizujemy – czyli podgrzewamy, ciągle mieszając.
- Po lekkim zbrązowieniu dodajemy śmietanę kremówkę.
- Po zawrzeniu zdejmujemy z ognia i schładzamy.
- Następnie polewamy ciasto.
Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.
Źródło: