Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Albania, Europa  /  2 marca 2023

Trilece – biszkopt nasączony mlekiem, z polewą karmelową

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 1,5 godziny
Trudność: łatwe

Danie kuchni kanadyjskiej
Zestawienie przepisów

Trilece to jedno z naszych ulubionych ciast. Wilgotne, delikatne i proste do przygotowania. Bardzo mleczne. Z powodzeniem zastąpi deser lodowy w upalne dni.

Składniki

Ciasto

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

Syrop

  • szklanka mleka w proszku
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 3 szklanki mleka

Polewa

  • 200 ml śmietany kremówki
  • pól szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier i cukier waniliowy.
  3. Dodajemy żółtka i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
  4. W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia.
  5. Następnie dodajemy powoli mąkę do jajek i mieszamy.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (góra-dół).
  7. Całość przekładamy do blaszki i wkładamy do piekarnika na 30 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika lekko chłodzimy i przygotowujemy syrop.

Syrop

  1. Mieszamy ze sobą mleko, mleko w proszku i śmietankę.
  2. Następnie małymi porcjami nasączamy najlepiej jeszcze trochę ciepły biszkopt. Jeśli biszkopt będzie już całkiem zimny, to syrop będzie w niego wsiąkał bardzo wolno.
  3. Zostawiamy do wchłonięcia.

Polewa

  1. Cukier wsypujemy na rozgrzaną patelnię i karmelizujemy – czyli podgrzewamy, ciągle mieszając.
  2. Po lekkim zbrązowieniu dodajemy śmietanę kremówkę.
  3. Po zawrzeniu zdejmujemy z ognia i schładzamy.
  4. Następnie polewamy ciasto.

Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.

Źródło:

  • http://turcjaodkuchni.blogspot.com/2015/03/trilece-ciasto-bardzo-modne-w-turcji.html

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • albania
  • deser
  • europa

Nawigacja wpisu

Pilaf me pule – kurczak i ryż pieczone razem w piecu
Kuchnia meksykańska

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity