Czas wykonania: 1 godzina 20 minut
Trudność: łatwe
Danie kuchni kanadyjskiej
Zestawienie przepisów

Chicken Fricot to bardzo prosta i pożywna potrawka z kurczaka. Robi się ją szybko i jest taka zwyczajna w smaku. Ot, pomysł na zwykły posiłek. Bez fajerwerków. Może podany nieco inaczej niż w Twoim codziennym menu.
Składniki
- podwójna pierś kurczaka lub kilogram kawałków kurczaka
- 2 litry wody
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 6 średnich ziemniaków
- 1 łyżeczka cząbru
- 2 marchewki
- 300 g pieczarek
- sól
- pieprz
- tymianek

Przygotowanie
- Wlej 2 litry wody do garnka. Gotuj kurczaka przez 30 minut (jeżeli używasz piersi kurczaka, możesz ją po prostu usmażyć).
- Mięso wyjmij z wody. Zachowaj wywar z gotowania mięsa!
- Poczekaj aż mięso nieco przestygnie. Wówczas usuń kości, jeżeli są. Podziel mięso na małe kawałki i odłóż je.
- Na patelni podsmaż na maśle (2 łyżki) pokrojone w drobną kostkę 2 cebule.
- Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj z masłem.
- Do garnka dodaj mięso, pokrojoną w kostkę marchewkę, pieczarki i wodę z gotowania mięsa (tylko połowę, do zakrycia mięsa).
- Gotuj całość przez 30 minut bez przykrycia.
- Pod koniec dopraw solą i pieprzem.

My podaliśmy z ryżem, ale danie sprawdzi się również z dowolną kaszą czy ziemniakami.
Źródło: