Czas wykonania: 1 godzina i 30 minut chłodzenia w lodówce przed podaniem
Trudność: łatwe
Danie kuchni kanadyjskiej
Zestawienie przepisów
Nanaimo bar to szybkie ciasto bez gotowania. Jeśli lubicie połączenie czekolady, białego kremu i wiórków kokosowych, na pewno polubicie rozpływające się w ustach kanadyjskie ciasto. Uwaga! Jest bardzo wciągające. Jak spróbujecie, na pewno nie poprzestaniecie na jednym.
Składniki
Spód
- 100 g masła
- 30 g cukru
- 30 g kakao
- szczypta soli
- 1 jajko
- 200 g pokruszonych ciasteczek
- pół szklanki posiekanych migdałów
- szklanka wiórków kokosowych
Krem
- 100 g masła
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 1/4 kubka mleka w proszku
- 100 g cukru pudru / jeśli nie lubisz zbyt słodkich deserów możesz dać połowę tej ilości
Polewa
- 100 g czekolady
- 2 łyżki masła
Przygotowanie
Spód
- Masło kroimy na kawałki i roztapiamy je w garnku na małym ogniu.
- Zdejmujemy z ognia, dodaj cukier, kakao i sól.
- Mieszamy aż do dokładnego połączenia składników – do uzyskania gładkiej masy.
- Wstawiamy znów na wolny ogień i lekko mieszając, dodajemy pokruszone ciasteczka, wiórki kokosowe i migdały.
- Następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy dokładnie.
- Wykładamy spód blaszki papierem do pieczenia i przekładamy masę, tworząc warstwę na spodzie blaszki.
Krem
- Śmietanę i mleko w proszku mieszamy mikserem.
- Dodajemy masło oraz cukier.
- Mieszamy aż do dokładnego połączenia składników.
- Wyłóż na wierzch ciasta
Polewa
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Dodaj masło i rozpuszczaj cały czas mieszając.
- Po dokładnym połączeniu poczekaj aż polewa trochę się przestudzi i wówczas wyłóż na wierzch ciasta.
- Całość włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Źródło: