Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Ameryka Północna, Kanada  /  16 lutego 2023

Nanaimo bar: kakaowo-kosokowo-orzechowe ciasto

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 1 godzina i 30 minut chłodzenia w lodówce przed podaniem
Trudność: łatwe

Danie kuchni kanadyjskiej
Zestawienie przepisów

Nanaimo bar to szybkie ciasto bez gotowania. Jeśli lubicie połączenie czekolady, białego kremu i wiórków kokosowych, na pewno polubicie rozpływające się w ustach kanadyjskie ciasto. Uwaga! Jest bardzo wciągające. Jak spróbujecie, na pewno nie poprzestaniecie na jednym.

Składniki

Spód

  • 100 g masła
  • 30 g cukru
  • 30 g kakao
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 200 g pokruszonych ciasteczek
  • pół szklanki posiekanych migdałów
  • szklanka wiórków kokosowych

Krem

  • 100 g masła
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1/4 kubka mleka w proszku
  • 100 g cukru pudru / jeśli nie lubisz zbyt słodkich deserów możesz dać połowę tej ilości

Polewa

  • 100 g czekolady
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie

Spód

  1. Masło kroimy na kawałki i roztapiamy je w garnku na małym ogniu.
  2. Zdejmujemy z ognia, dodaj cukier, kakao i sól.
  3. Mieszamy aż do dokładnego połączenia składników – do uzyskania gładkiej masy.
  4. Wstawiamy znów na wolny ogień i lekko mieszając, dodajemy pokruszone ciasteczka, wiórki kokosowe i migdały.
  5. Następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy dokładnie.
  6. Wykładamy spód blaszki papierem do pieczenia i przekładamy masę, tworząc warstwę na spodzie blaszki.

Krem

  1. Śmietanę i mleko w proszku mieszamy mikserem.
  2. Dodajemy masło oraz cukier.
  3. Mieszamy aż do dokładnego połączenia składników.
  4. Wyłóż na wierzch ciasta

Polewa

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  2. Dodaj masło i rozpuszczaj cały czas mieszając.
  3. Po dokładnym połączeniu poczekaj aż polewa trochę się przestudzi i wówczas wyłóż na wierzch ciasta.
  4. Całość włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Źródło:

  • https://www.cookingclassy.com/nanaimo-bars/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • ameryka północna
  • deser
  • kanada

Nawigacja wpisu

Toutiere – tarta z kruchego ciasta i mięsa mielonego
Chicken Fricot – potrawka z kurczaka

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...