Czas wykonania: 1 godz 20 minut
Trudność: średnie
Danie kuchni kanadyjskiej
Zestawienie przepisów
Toutiere to tarta z kruchego ciasta wypełniona mięsem. Dzięki pieczeniu mięsa w zamknięciu jest ono niesamowicie soczyste, a dzięki kompozycji przypraw ma bardzo ciekawy smak.
Potrawa idealna dla miłośników mięsa. Sprawdzi się też na domowym przyjęciu.
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 150 g masła (chłodnego)
- 6 łyżek wody
- sól
Nadzienie
- 500 g mielonej wołowiny
- 300 g mielonej wieprzowiny
- 3 ziemniaki
- cebula
- pół szklanki wcześniej przygotowanego bulionu
- pół szklanki mąki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka goździków
- sól
Przygotowanie
Ciasto
- Przesiewamy mąkę do miski.
- Dodajemy do mąki posiekane masło i wodę.
- Zagniatamy porządnie ze sobą wszystkie składniki na ciasto.
- Gotowe ciasto wkładamy do lodówki (w pudełku lub owinięte folią spożywczą).
Nadzienie
- Ziemniaki gotujemy i zgniatamy.
- Smażymy posiekaną cebulę do zeszklenia.
- Dodajemy posiekany czosnek i jeszcze przez chwilkę lekko podsmażamy.
- Następnie dodajemy mielone mięso (najlepiej partiami, żeby się lepiej usmażyło).
- Teraz dodajemy ziemniaki i przyprawy, całość dobrze mieszamy.
- Bulion mieszamy z mąką i dodajemy do mięsa.
Połączenie w całość
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 części.
- Pierwszą część wykładamy na dno okrągłej formy. Drugą częścią obkładamy brzegi.
- Do środka wkładamy nadzienie. Trzecią cześć kładziemy na wierzch.
- Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.
Źródło: