Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Ameryka Północna, Kanada  /  14 lutego 2023

Toutiere – tarta z kruchego ciasta i mięsa mielonego

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 1 godz 20 minut
Trudność: średnie

Danie kuchni kanadyjskiej
Zestawienie przepisów


Toutiere to tarta z kruchego ciasta wypełniona mięsem. Dzięki pieczeniu mięsa w zamknięciu jest ono niesamowicie soczyste, a dzięki kompozycji przypraw ma bardzo ciekawy smak.

Potrawa idealna dla miłośników mięsa. Sprawdzi się też na domowym przyjęciu.

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki
  • 150 g masła (chłodnego)
  • 6 łyżek wody
  • sól

Nadzienie

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 300 g mielonej wieprzowiny
  • 3 ziemniaki
  • cebula
  • pół szklanki wcześniej przygotowanego bulionu
  • pół szklanki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka goździków
  • sól

Przygotowanie

Ciasto

  1. Przesiewamy mąkę do miski.
  2. Dodajemy do mąki posiekane masło i wodę.
  3. Zagniatamy porządnie ze sobą wszystkie składniki na ciasto.
  4. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki (w pudełku lub owinięte folią spożywczą).

Nadzienie

  1. Ziemniaki gotujemy i zgniatamy.
  2. Smażymy posiekaną cebulę do zeszklenia.
  3. Dodajemy posiekany czosnek i jeszcze przez chwilkę lekko podsmażamy.
  4. Następnie dodajemy mielone mięso (najlepiej partiami, żeby się lepiej usmażyło).
  5. Teraz dodajemy ziemniaki i przyprawy, całość dobrze mieszamy.
  6. Bulion mieszamy z mąką i dodajemy do mięsa.

Połączenie w całość

  1. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 3 części.
  2. Pierwszą część wykładamy na dno okrągłej formy. Drugą częścią obkładamy brzegi.
  3. Do środka wkładamy nadzienie. Trzecią cześć kładziemy na wierzch.
  4. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.

Źródło:

  • https://www.simplywhisked.com/tourtiere-canadian-meat-pie/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • ameryka północna
  • danie główne
  • kanada

Nawigacja wpisu

Split Pea Soup – zupa grochowa
Nanaimo bar: kakaowo-kosokowo-orzechowe ciasto

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity