Czas wykonania: 2 godziny + namoczenie grochu przez 12 godzin
Trudność: łatwe
Danie kuchni kanadyjskiej
Zestawienie przepisów
Split Pea Soup to bardzo prosta i pożywna zupa grochowa. Właściwie gdyby nie nutka tymianku i seler naciowy, bardzo przypomina polską grochówkę. Jest na pewno lżejsza od wersji ze Szwecji, gdzie boczku dodaje się dwa razy więcej niż grochu!
Składniki
- 0,5 kg żeberek
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 4 patyczki selera naciowego
- ząbek czosnku
- 2 litry wody
- 2 szklanki grochu
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta soli do smaku
Przygotowanie
- Groch namocz na noc (około 12 godzin, sprawdź na opakowaniu).
- Cebulę drobno posiekaj. Podsmaż na oliwie z oliwek do zeszklenia.
- Selera pokrój w plasterki. Dodaj na patelnię do cebuli. Podsmaż.
- Na koniec dodaj posiekany czosnek i wszystko razem podsmaż jeszcze przez chwilę.
- Wlej dwa litry wody do dużego garnka. Obmyj żebreka. Jeśli są w jednym kawałku, podziel je na 2-3 części i włóż do garnka i nastaw na niedużym ogniu.
- Po zagotowaniu możesz zszumować. Dodaj liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
- Wyjmij mięso z wywaru i oddziel je od kości (jak wystygnie!).
- Do tak przygotowanego bulionu dodaj podsmażoną cebulę, selera i czosnek, a także groch (nie myj jeszcze patelni – możesz jej użyć do marchewki).
- Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Dodaj tymianek.
- Marchewkę pokrój w półplasterki. Możesz przesmażyć ją przez chwilę na patelni, gotuj zupę na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Posól do smaku.
- Podzielone na kawałki mięso dodaj na koniec do zupy.
Źródło: