Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Ameryka Północna, Kanada  /  9 lutego 2023

Split Pea Soup – zupa grochowa

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 2 godziny + namoczenie grochu przez 12 godzin
Trudność: łatwe

Danie kuchni kanadyjskiej
Zestawienie przepisów

Split Pea Soup to bardzo prosta i pożywna zupa grochowa. Właściwie gdyby nie nutka tymianku i seler naciowy, bardzo przypomina polską grochówkę. Jest na pewno lżejsza od wersji ze Szwecji, gdzie boczku dodaje się dwa razy więcej niż grochu!

Składniki

  • 0,5 kg żeberek
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 patyczki selera naciowego
  • ząbek czosnku
  • 2 litry wody
  • 2 szklanki grochu
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie

  1. Groch namocz na noc (około 12 godzin, sprawdź na opakowaniu).
  2. Cebulę drobno posiekaj. Podsmaż na oliwie z oliwek do zeszklenia.
  3. Selera pokrój w plasterki. Dodaj na patelnię do cebuli. Podsmaż.
  4. Na koniec dodaj posiekany czosnek i wszystko razem podsmaż jeszcze przez chwilę.
  5. Wlej dwa litry wody do dużego garnka. Obmyj żebreka. Jeśli są w jednym kawałku, podziel je na 2-3 części i włóż do garnka i nastaw na niedużym ogniu.
  6. Po zagotowaniu możesz zszumować. Dodaj liście laurowe i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut.
  7. Wyjmij mięso z wywaru i oddziel je od kości (jak wystygnie!).
  8. Do tak przygotowanego bulionu dodaj podsmażoną cebulę, selera i czosnek, a także groch (nie myj jeszcze patelni – możesz jej użyć do marchewki).
  9. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. Dodaj tymianek.
  10. Marchewkę pokrój w półplasterki. Możesz przesmażyć ją przez chwilę na patelni, gotuj zupę na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Posól do smaku.
  11. Podzielone na kawałki mięso dodaj na koniec do zupy.

Źródło:

  • https://www.cookingclassy.com/split-pea-soup/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • ameryka północna
  • kanada
  • zupa

Nawigacja wpisu

Kuchnia kanadyjska
Toutiere – tarta z kruchego ciasta i mięsa mielonego

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity