Kuchnia kanadyjska zachwyciła nas przede wszystkim świetnym deserem – Nanaimo Bars. Nawet teraz, gdy o tym piszę, myślę sobie, że chętnie schrupałabym takie czekoladowo-kokosowe ciasteczko.
Bardzo lubimy w nasze kulinarne podróże zabierać gości. Dla blogowania ma to pewne minusy – zamiast instagramowej sesji mamy tylko kilka szybko pstrykniętych zdjęć. Czasem w ferworze spotkania zapominamy o uwiecznieniu gotowej potrawy, ale zamiast zwykłego gotowania pamiętamy, że z przyjaciółmi poznawaliśmy smaki danego kraju.
Dlaczego o tym teraz piszę? Gości na urodzinach naszej córki zabraliśmy na kulinarną wycieczkę do Kanady, podając Toutiere (tartę z kruchego ciasta i mięsa mielonego).
Czy Wy też tak macie, że zapraszając gości sięgacie po nowe przepisy? Czy na różne okazje wolicie nie ryzykować i sięgacie po te już sprawdzone?
Przekąski
Poutine – frytki z serem i sosem
Peameal bacon – peklowany schab
Bannock – pieczywo
Ployes – naleśniki
Zupy
Split Pea Soup – zupa grochowa
Dana główne
Toutiere – tarta z kruchego ciasta i mięsa mielonego
Chicken Fricot – potrawka z kurczaka
Rappie Pie – zapiekanka ziemniaczana
[…] Danie kuchni kanadyjskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni kanadyjskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni kanadyjskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni kanadyjskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni kanadyjskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni kanadyjskiejZestawienie przepisów […]