Kuchnia kanadyjska zachwyciła nas przede wszystkim świetnym deserem – Nanaimo Bars. Nawet teraz, gdy o tym piszę, myślę sobie, że chętnie schrupałabym takie czekoladowo-kokosowe ciasteczko.
Bardzo lubimy w nasze kulinarne podróże zabierać gości. Dla blogowania ma to pewne minusy – zamiast instagramowej sesji mamy tylko kilka szybko pstrykniętych zdjęć. Czasem w ferworze spotkania zapominamy o uwiecznieniu gotowej potrawy, ale zamiast zwykłego gotowania pamiętamy, że z przyjaciółmi poznawaliśmy smaki danego kraju.
Dlaczego o tym teraz piszę? Gości na urodzinach naszej córki zabraliśmy na kulinarną wycieczkę do Kanady, podając Toutiere (tartę z kruchego ciasta i mięsa mielonego).
Czy Wy też tak macie, że zapraszając gości sięgacie po nowe przepisy? Czy na różne okazje wolicie nie ryzykować i sięgacie po te już sprawdzone?
Przekąski

Poutine – frytki z serem i sosem

Peameal bacon – peklowany schab

Bannock – pieczywo

Ployes – naleśniki
Zupy

Split Pea Soup – zupa grochowa
Dana główne

Toutiere – tarta z kruchego ciasta i mięsa mielonego

Chicken Fricot – potrawka z kurczaka

Rappie Pie – zapiekanka ziemniaczana
Desery

Butter tarts – tarty maślane

Beaver tail – płaski smażony placek

Flapper pie – tarta z kruchym ciastem i budyniowo-jajecznym nadzieniem

Nanaimo bar – kakaowo-kosokowo-orzechowe ciasto

[…] Danie kuchni kanadyjskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni kanadyjskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni kanadyjskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni kanadyjskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni kanadyjskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni kanadyjskiejZestawienie przepisów […]