Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Azja, Filipiny  /  4 sierpnia 2022

Arroz Caldo – ryż z imbirem, czosnkiem i cebulą

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 1 godzina 
Trudność: łatwe

Danie kuchni filipińskiej
Zestawienie przepisów

Gotowe Arroz Caldo
Gotowe Arroz Caldo, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Arroz Caldo to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Polecamy szczególnie zimą, kiedy szukamy ratunku w walce z przeziębieniami w cebuli, czosnku czy imbirze. 

Składniki

  • 40 dag piersi kurczaka – pokrojonej na kawałki
  • 1,5 szklanki ryżu
  • litr wody
  • 2 łyżki sosy rybnego lub ostrygowego 
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 cebule – drobno posiekane
  • kawałek imbiru pokrojonego w paski
  • olej
Składniki na  Arroz Caldo
Składniki na Arroz Caldo, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. W wysokim garnku smażymy posiekane cebulę, czosnek i imbir. 
  2. Dodajemy pieprz. 
  3. Następnie dodajemy kawałki kurczaka i smażymy do zarumienienia. 
  4. Dodajemy sos rybny i ryż.
  5. Mieszamy i przez 2 minuty podsmażmy.
  6. Dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
  7. Zakrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy co jakiś czas mieszając.
  8. Dusimy przez 30-40 minut (do miękkości ryżu). 

Jeśli chcemy, by danie wyszło łagodniejsze, uważajmy z ilością imbiru. 

Źródło:

  • https://panlasangpinoy.com/arroz-caldo/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • azja
  • filipiny
  • lista

Nawigacja wpisu

Pancit Bihon – Makaron smażony z warzywami i kurczakiem
Kuchnia kanadyjska

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...