Czas wykonania: 1 godzina
Trudność: łatwe
Danie kuchni filipińskiej
Zestawienie przepisów
Arroz Caldo to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Polecamy szczególnie zimą, kiedy szukamy ratunku w walce z przeziębieniami w cebuli, czosnku czy imbirze.
Składniki
- 40 dag piersi kurczaka – pokrojonej na kawałki
- 1,5 szklanki ryżu
- litr wody
- 2 łyżki sosy rybnego lub ostrygowego
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 cebule – drobno posiekane
- kawałek imbiru pokrojonego w paski
- olej
Przygotowanie
- W wysokim garnku smażymy posiekane cebulę, czosnek i imbir.
- Dodajemy pieprz.
- Następnie dodajemy kawałki kurczaka i smażymy do zarumienienia.
- Dodajemy sos rybny i ryż.
- Mieszamy i przez 2 minuty podsmażmy.
- Dodajemy wodę i doprowadzamy do wrzenia.
- Zakrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy co jakiś czas mieszając.
- Dusimy przez 30-40 minut (do miękkości ryżu).
Jeśli chcemy, by danie wyszło łagodniejsze, uważajmy z ilością imbiru.
Źródło: