Czas wykonania: 25 min
Trudność: łatwe
Danie kuchni filipińskiej
Zestawienie przepisów
Pancit Bihon wygląda jak typowe azjatyckie smażone danie. Jest smażony makaron, mięso, sos sojowy i ostrygowy. A wszystko delikatne i soczyste.
Składniki
- opakowanie makarony vermicelli (200g)
- 10 dag boczku wędzonego
- 50 dag mięsa z kurczaka lub indyka (ja użyłem udźca z indyka)
- 3 ząbki czosnku
- cebula – posiekana
- marchewka – pokrojona w słupki długości 4 cm
- 10 dag fasolki szparagowej pokrojonej w 4 cm kawałki
- olej
- 0,5 l bulionu
- 4 łyżki sosu sojowego
- łyżka sosu ostrygowego
- łyżka brązowego cukru
Przygotowanie
- W głębokiej patelni (woku) rozgrzewamy olej.
- Dodajemy boczek i smażymy kilka minut.
- Następnie dodajemy kurczaka i smażymy do zarumienienia.
- Dodajemy posiekaną cebule i czosnek.
- Po podsmażeniu dodajemy warzywa
- W międzyczasie mieszamy bulion, sos sojowy, ostrygowy i cukier
- Po paru minutach smażenia wlewamy sos na patelnię
- Gdy zacznie się gotować dodajemy marakon i dusimy aż zmięknie i wchłonie płyn
Źródło: