Kuchnia Filipińska jest bardzo niecodzienna. Mimo że wymaga kilku egzotycznych składników, jest dość prosta. Głównie dlatego warto jej spróbować. Być może coś Ci się spodoba.
Przekąski

Lumpia – smażone naleśniki/sajgonki
Zupy

Batchoy – zupa warzywna z makaronem

Pancit Mami – Bulion drobiowy z kluskami

Bulalo – zupa na wołowinie
Dana główne

Ginataang Kalabasa – Dynia duszona w mleku kokosowym

Pancit Bihon (Makaron smażony z warzywami i kurczakiem)

Pancit Canton / Pancit Mian (Makaron z krewetkami i warzywami)

Bicol Express – Wieprzowina w mleku kokosowym

Bistek Tagalog – Steki filipińskie

Adobo – Kurczak w mieszance przypraw

Pancit Guisado – makaron smażony z kurczakiem

Beef Kaldereta – gulasz w sosie pomidorowym

Arroz Caldo – ryż z imbirem, czosnkiem i cebulą
Desery

Puto Puti – gotowane na parze ciasteczka ryżowe

Leche Flan – deser mleczny

Turon – smażone placki z bananami

[…] Danie kuchni filipińskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni filipińskiejZestawienie przepisów […]