Czas wykonania: 30 min
Trudność: łatwe
Danie kuchni bułgarskiej
Zestawienie przepisów
Zza sterów naszej kuchni zaglądamy do przepisów z różnych zakątków świata. Czasem jesteśmy zaskoczeni nowymi pomysłami lub połączeniami smaków, a innym razem zastanawiamy się, kto od kogo czerpał inspirację? A może to danie wcale nie przywędrowało z jednego krańca Europy na drugi, tylko rozwijało się niezależnie w kilku miejscach na raz? Ten przepis jest zdecydowanie dla wielbicieli ziemniaków, placków ziemniaczanych i tych, którzy nie liczą sobie kalorii.
Składniki
- 500g ziemniaków
- 2 cebule
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Ziemniaki i cebulę ucieramy na tarce o grubych oczkach.
- Mieszamy z jajkiem.
- Dodajemy przyprawy.
- Następnie smażymy na patelni.
- Możemy formować duży placek (jak w oryginale), bądź małe – jak wolimy.
Źródło: