Czas wykonania: 10 minut
Trudność: łatwe
Danie kuchni bułgarskiej
Zestawienie przepisów
Wariacji na temat sałatki szopskiej znamy mnóstwo. To jedna z najpopularniejszych sałatek na ciepłe dni, gdy świeżych pomidorów, papryk i ogórków jest pod dostatkiem. Jedni pewnie lubią dodawać do niej cebulkę, inni szczypiorek, a jeszcze inni zbliżają się do Grecji, zamieniając ser podpuszczkowy na fetę. Jak to po bułgarsku smakować powinno?
Składniki
- 1 papryka czerwona
- 2 ogórki
- 2 pomidory
- 150 g sera białego podpuszczkowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku cytrynowego
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Paprykę, pomidory i ogórki kroimy w kostkę o porównywalnych rozmiarach.
- Warzywa dokładnie mieszamy.
- Ser ucieramy na tarce na grubych oczkach i posypujemy nim sałatkę.
- Następnie mieszamy oliwę z oliwek i sok z cytryny.
- Wlewamy do miski z sałatką.
Źródło: