Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Bułgaria, Europa  /  7 lipca 2022

Sałatka szopska

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 10 minut
Trudność: łatwe

Danie kuchni bułgarskiej
Zestawienie przepisów

Sałatka szopska
Sałatka szopska, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Wariacji na temat sałatki szopskiej znamy mnóstwo. To jedna z najpopularniejszych sałatek na ciepłe dni, gdy świeżych pomidorów, papryk i ogórków jest pod dostatkiem. Jedni pewnie lubią dodawać do niej cebulkę, inni szczypiorek, a jeszcze inni zbliżają się do Grecji, zamieniając ser podpuszczkowy na fetę. Jak to po bułgarsku smakować powinno? 

Składniki

  • 1 papryka czerwona
  • 2 ogórki
  • 2 pomidory
  • 150 g sera białego podpuszczkowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól i pieprz
Składniki na sałatkę szopską
Składniki na sałatkę szopską, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Paprykę, pomidory i ogórki kroimy w kostkę o porównywalnych rozmiarach. 
  2. Warzywa dokładnie mieszamy. 
  3. Ser ucieramy na tarce na grubych oczkach i posypujemy nim sałatkę. 
  4. Następnie mieszamy oliwę z oliwek i sok z cytryny. 
  5. Wlewamy do miski z sałatką. 

Źródło:

  • https://aniagotuje.pl/przepis/salatka-szopska

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • bułgaria
  • dodatek
  • europa

Nawigacja wpisu

Printsesa – zapiekanka z mięsem mielonym
Patatnik – placki ziemniaczane

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...