Kuchnia bułgarska jest pełna warzyw. To idealny wybór na późne lato gdy mamy dostęp do wielu świeżych warzyw.
Przekąski

Parlenka – zapiekany chlebek z serem

Gyuzleme – ciasto drożdżowe z nadzieniem

Lutenica – pasta paprykowo-pomidorowa

Ayran – słony pitny jogurt

Mekitsa – smażone ciasto drożdżowe

Printsesa – grzanka z pastą z mięsa mielonego
Zupy

Tarator – chłodnik z ogórków
Dania główne

Banica – zawijane ciasto z białym serem

Kebabche – grillowane mięso

Kawarma – wieprzowina i warzywa zapiekane z serem

Sarmi – małe gołąbki

Kyufte – grilowane kotlety wołowo wieprzowe

Patatnik – placek ziemniaczany
Miszmasz – warzywa podsmażane na patelni

Gjuwecz – warzywny gulasz

Musaka – zapiekanka z bakłażanem
Sałatki

Sałatka szopska – sałatka z ogórków, pomidorów, papryki i cebuli
Trakijska sałatka – sałatka mleczna
Desery

[…] Danie kuchni bułgarskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni bułgarskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni bułgarskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni bułgarskiejZestawienie przepisów […]