Czas wykonania: 2h 20 min
Trudność: średnia
Danie kuchni bułgarskiej
Zestawienie przepisów
W naszych podróżach kulinarnych już się nauczyliśmy zapiekać gulasze w piekarniku. Lubimy to rozwiązanie. Nie trzeba mieszać, czy doglądać, używamy mniej tłuszczu, a mięso jest bardziej soczyste. Warto spróbować.
Składniki
- 0,5 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 1 bakłażan
- 3 pomidory
- 1 papryka
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie
- Mięso kroimy w dużą kostkę.
- Wszystkie warzywa kroimy w średnią kostkę.
- Czosnek siekamy na małe kawałki.
- Bakłażana solimy i odstawiamy na 20 minut do zmięknięcia. Po tym czasie odlewamy z niego wodę.
- Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy kawałki mięsa (tylko do zamknięcia mięsa).
- Następnie dodajemy cebulę, czosnek i pomidory.
- Całośc przekładamy do większego garnka (dobrego do zapiekania).
- Dodajemy paprykę, marchewkę, ziemniaki i przyprawy.
- Osobno smażymy bakłażana i również dodajemy go do garnka.
- Garnek zalewamy połową szklanki wody i pieczemy w temperaturze 200 stopni (pod przykryciem!) przez 1h-1h 30m (do miękkości mięsa).
Źródło: