Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Bułgaria, Europa  /  23 czerwca 2022

Gjuwecz – warzywny gulasz

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 2h 20 min
Trudność: średnia

Danie kuchni bułgarskiej
Zestawienie przepisów

Gjuwecz na talerzu
Gjuwecz na talerzu, fot. Monika Skoczylas-Sroka

W naszych podróżach kulinarnych już się nauczyliśmy zapiekać gulasze w piekarniku. Lubimy to rozwiązanie. Nie trzeba mieszać, czy doglądać, używamy mniej tłuszczu, a mięso jest bardziej soczyste. Warto spróbować. 

Składniki

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej 
  • 2 cebule
  • 1 bakłażan
  • 3 pomidory
  • 1 papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
Składniki na gjuwecz
Składniki na gjuwecz, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w dużą kostkę. 
  2. Wszystkie warzywa kroimy w średnią kostkę. 
  3. Czosnek siekamy na małe kawałki. 
  4. Bakłażana solimy i odstawiamy na 20 minut do zmięknięcia. Po tym czasie odlewamy z niego wodę. 
  5. Na patelni, na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy kawałki mięsa (tylko do zamknięcia mięsa).
  6. Następnie dodajemy cebulę, czosnek i pomidory. 
  7. Całośc przekładamy do większego garnka (dobrego do zapiekania). 
  8. Dodajemy paprykę, marchewkę, ziemniaki i przyprawy. 
  9. Osobno smażymy bakłażana i również dodajemy go do garnka. 
  10. Garnek zalewamy połową szklanki wody i pieczemy w temperaturze 200 stopni (pod przykryciem!) przez 1h-1h 30m (do miękkości mięsa). 
Gotowe danie
Gotowe danie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://garybulgary.pl/2016/05/25/gjuwecz-bulgarski-gulasz/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • bułgaria
  • danie główne
  • europa

Nawigacja wpisu

Papa Rellena – krokiety ziemniaczane z mięsnym nadzieniem
Printsesa – zapiekanka z mięsem mielonym

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...