Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Bułgaria, Europa  /  30 czerwca 2022

Printsesa – zapiekanka z mięsem mielonym

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 10 minut + 15 minut pieczenia 
Trudność: łatwe

Danie kuchni bułgarskiej
Zestawienie przepisów

Printsesa
Printsesa, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Printsesa to coś dla wielbicieli tostów i mięsa. Prosty i szybki przepis, idealny na lunch albo pożywne śniadanie.Polecamy podawanie w towarzystwie sałatki szopskiej, również z Bułgarii. 

Składniki

  • 400g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 jajko
  • 200 g tartego żółtego sera
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • łyżeczka pieprzu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól do smaku
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 8 kromek chleba tostowego
Składniki na Printsesa
Składniki na Printsesa, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy i rozdrabniamy w moździerzu. 
  2. W misce dokładnie mieszamy mięso mielone, jajko, tarty  ser i mieszankę przypraw (dla wygody ser można dodać na końcu). 
  3. Rozprowadzamy gotową masę na kromkach chleba. 
  4. Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.
Gotowe danie
Gotowe danie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://tacoandtiramisu.com/princesses-bulgarian-meat-sandwiches/
  • https://www.craftbeering.com/the-princessa-sandwich-beer-trusted/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • bułgaria
  • dodatek
  • europa

Nawigacja wpisu

Gjuwecz – warzywny gulasz
Sałatka szopska

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...