Czas wykonania: 10 minut + 15 minut pieczenia
Trudność: łatwe
Danie kuchni bułgarskiej
Zestawienie przepisów
Printsesa to coś dla wielbicieli tostów i mięsa. Prosty i szybki przepis, idealny na lunch albo pożywne śniadanie.Polecamy podawanie w towarzystwie sałatki szopskiej, również z Bułgarii.
Składniki
- 400g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 200 g tartego żółtego sera
- 0,5 łyżeczki cząbru
- łyżeczka pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonej kozieradki
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- sól do smaku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 8 kromek chleba tostowego
Przygotowanie
- Wszystkie przyprawy mieszamy i rozdrabniamy w moździerzu.
- W misce dokładnie mieszamy mięso mielone, jajko, tarty ser i mieszankę przypraw (dla wygody ser można dodać na końcu).
- Rozprowadzamy gotową masę na kromkach chleba.
- Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem.
Źródło: