Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Ameryka Południowa, Peru  /  10 lutego 2022

Papa Rellena – krokiety ziemniaczane z mięsnym nadzieniem

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 1 godzina
Trudność: średnie

Danie kuchni peruwiańskiej
Zestawienie przepisów

Papa Rellena
Papa Rellena, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Jedliście kiedyś kartacze? Jeśli tak, to możecie powiedzieć, że smaki z Peru są Wam już znane. Przepis na Papa Rellena niewiele różni się od tego tradycyjnego polskiego dania. Zasadniczą różnicę stanowią chyba tylko oliwki i rodzynki dodane do mięsnego nadzienia oraz obsmażanie całości na głębokim oleju. Jeśli macie ochotę na taką wariację, to zapraszamy do podążania śladami niniejszego przepisu. 

Składniki

Ciasto:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4 łyżki maki
  • sol

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 jajko surowe 
  • łyżka rodzynek
  • 20 g oliwek
  • sól, pieprz
  • ostra papryka
  • olej
Zaklejanie potrawy
Zaklejanie potrawy, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Ziemianki gotujemy aż zmiękną.
  2. Robimy z nich puree i dokładnie mieszamy z 1 jajkiem. 
  3. Ciasto odkładamy na bok. 
  4. Cebulę drobno kroimy i smażymy na oleju. 
  5. Następnie dodajemy posiekany czosnek i przyprawy (sól, pieprz i paprykę). Po chwili dodajemy mięso. Całość podsmażamy, mieszając. 
  6. Kończymy smażyć, gdy mięso jest gotowe do spożycia i odstawiamy do wystudzenia. 
  7. Następnie dodajemy gotowane i surowe jajka, pokrojone oliwki i sparzone wrzątkiem rodzynki (też je możemy pokroić). 
  8. Farsz dokładnie mieszamy lub mielimy. 
  9. Z ciasta formujemy placki grubości centymetra i wielkości niedużej dłoni. 
  10. Na środek kładziemy dużą łyżkę farszu i boki zawijamy tak, żeby w pełni zamknąć kulkę.
  11. Gotowe kulki obtaczamy w mące i smażymy do złotego koloru na mocno rozgrzanym oleju. 

Możemy też upiec je w piekarniku, ale wówczas nie będą takie chrupiące (i tłuste). 

Źródło:

  • https://ziemniakiczykartofle.com.pl/uncategorized/ameryka-poludniowa-peruwianskie-krokiety-papa-rellena/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • ameryka południowa
  • danie główne
  • peru

Nawigacja wpisu

Lomo Saltado – smażona wołowina w sosie
Gjuwecz – warzywny gulasz

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...