Czas wykonania: 1 godzina
Trudność: średnie
Danie kuchni peruwiańskiej
Zestawienie przepisów

Jedliście kiedyś kartacze? Jeśli tak, to możecie powiedzieć, że smaki z Peru są Wam już znane. Przepis na Papa Rellena niewiele różni się od tego tradycyjnego polskiego dania. Zasadniczą różnicę stanowią chyba tylko oliwki i rodzynki dodane do mięsnego nadzienia oraz obsmażanie całości na głębokim oleju. Jeśli macie ochotę na taką wariację, to zapraszamy do podążania śladami niniejszego przepisu.
Składniki
Ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 4 łyżki maki
- sol
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1 jajko surowe
- łyżka rodzynek
- 20 g oliwek
- sól, pieprz
- ostra papryka
- olej

Przygotowanie
- Ziemianki gotujemy aż zmiękną.
- Robimy z nich puree i dokładnie mieszamy z 1 jajkiem.
- Ciasto odkładamy na bok.
- Cebulę drobno kroimy i smażymy na oleju.
- Następnie dodajemy posiekany czosnek i przyprawy (sól, pieprz i paprykę). Po chwili dodajemy mięso. Całość podsmażamy, mieszając.
- Kończymy smażyć, gdy mięso jest gotowe do spożycia i odstawiamy do wystudzenia.
- Następnie dodajemy gotowane i surowe jajka, pokrojone oliwki i sparzone wrzątkiem rodzynki (też je możemy pokroić).
- Farsz dokładnie mieszamy lub mielimy.
- Z ciasta formujemy placki grubości centymetra i wielkości niedużej dłoni.
- Na środek kładziemy dużą łyżkę farszu i boki zawijamy tak, żeby w pełni zamknąć kulkę.
- Gotowe kulki obtaczamy w mące i smażymy do złotego koloru na mocno rozgrzanym oleju.
Możemy też upiec je w piekarniku, ale wówczas nie będą takie chrupiące (i tłuste).
Źródło: