Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Ameryka Południowa, Peru  /  8 lutego 2022

Lomo Saltado – smażona wołowina w sosie

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 40 minut 
Trudność: bardzo łatwe

Danie kuchni peruwiańskiej
Zestawienie przepisów

Lomo Saltado
Lomo Saltado, fot. Monika Skoczylas-Sroka


Lomo Saltado to bardzo prosta i szybka potrawa. W jednym zdaniu można by powiedzieć, że jest to mięso podsmażane w sosie sojowym z papryką i pomidorami.

Składniki

  • 40 dag wołowiny
  • 2 cebule
  • pół czerwonej papryki
  • 2 pomidory
  • kilka łyżek sosu sojowego 
  • papryka wędzona
  • natka pietruszki (może być suszona) 
  • ryż
  • sól
Mięso na patelni
Mięso na patelni, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Marynujemy mięso w sosie sojowym z natką pietruszki i wędzoną papryką przez co najmniej pół godziny. 
  2. Siekamy cebulę i podsmażamy ją na oleju. 
  3. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso i dusimy przez kilka minut. 
  4. Dodajemy pokrojone pomidory.
  5. Możemy też dodać jeszcze trochę sosu sojowego, jeśli na patelni nie ma już płynu.
  6. Kroimy paprykę w drobne paseczki i dodajemy na patelnię. Mieszamy i dusimy pod przykryciem przez co najmniej 15 minut.

Możemy podawać w ryżem. 

Źródło:

  • http://www.cook-and-travel.pl/2016/09/17/lomo-saltado/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • ameryka południowa
  • danie główne
  • peru

Nawigacja wpisu

Kuchnia Peru
Papa Rellena – krokiety ziemniaczane z mięsnym nadzieniem

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...