Czas wykonania: 40 minut
Trudność: bardzo łatwe
Danie kuchni peruwiańskiej
Zestawienie przepisów
Lomo Saltado to bardzo prosta i szybka potrawa. W jednym zdaniu można by powiedzieć, że jest to mięso podsmażane w sosie sojowym z papryką i pomidorami.
Składniki
- 40 dag wołowiny
- 2 cebule
- pół czerwonej papryki
- 2 pomidory
- kilka łyżek sosu sojowego
- papryka wędzona
- natka pietruszki (może być suszona)
- ryż
- sól
Przygotowanie
- Marynujemy mięso w sosie sojowym z natką pietruszki i wędzoną papryką przez co najmniej pół godziny.
- Siekamy cebulę i podsmażamy ją na oleju.
- Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso i dusimy przez kilka minut.
- Dodajemy pokrojone pomidory.
- Możemy też dodać jeszcze trochę sosu sojowego, jeśli na patelni nie ma już płynu.
- Kroimy paprykę w drobne paseczki i dodajemy na patelnię. Mieszamy i dusimy pod przykryciem przez co najmniej 15 minut.
Możemy podawać w ryżem.
Źródło: