Rosja, kraj bliski na zarówno geograficznie jak i kulinarnie. Właściwie to wiele z przestawionych niżej dan w pewnej formie mozna spotkać również z Polsce.
Przekąski

Czeburek – pieróg z mięsnym nadzieniem

Kwas chlebowy

Bliny – placki gryczane

Syrniki – placuszki z serem
Zupy

Solanka – zupa rybna

Okroszka – chłodnik na kwasie chlebowym

Ucha – zawiesista zupa rybna
Danie główne

Boeuf Stroganow – wołowina duszona z pieczarkami w sosie śmietanowo pomidorowym

Kotlet pożarski – kotlet drobiowy

Kulebiaka – pieróg z łososiem, ryżem i jajkiem na twardo

Pielmieni – pierogi z farszem mięsnym

Kasza gryczana z grzybami

Golubtsi – gołąbki
Sałatki

Szuba – sałatka jarzynowa z burakami i śledziem
Mimoza – sałatka warstwowa z jajami i szynką lub rybą
Desery

Pastyła – miąższ owoców z miodem

[…] Danie kuchni rosyjskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni rosyjskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni rosyjskiejZestawienie przepisów […]