Czas wykonania: 30 minut
Trudność: łatwe
Danie kuchni rosyjskiej
Zestawienie przepisów
W Rosji pod nazwą bliny dostaniemy małe drożdżowe placuszki z maki gryczanej. Zdecydowanie najlepiej smakują cieplutkie, prosto z patelni!
Oryginalnie są podawane wytrawnie np. z wędzoną rybą, ale sprawdziliśmy, że na słodko też są znakomite.
Składniki
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szklanki mleka
- 100g mąki pszennej
- 200g mąki gryczanej
- jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki roztopionego masła
- olej do smażenia
Przygotowanie
Zaczyn drożdżowy
- Do kubka wlewamy 1/2 szklanki mleka podgrzanego do 40 stopni. Dodajemy pokuszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości (wystartowania drożdży).
Ciasto na bliny
- W międzyczasie przesiewamy całą mąkę.
- Dodajemy do niej jajko, resztę mleka, roztopione masło i sól.
- Po wystartowaniu drożdży dodajemy zaczyn i dokładnie mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnię z olejem.
- Nakładamy łyżką ciasto i smażymy na złoty kolor.
Najlepiej smakują gorące prosto z patelni.
Źródło: