Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Rosja  /  28 września 2021

Bliny

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 30 minut
Trudność: łatwe

Danie kuchni rosyjskiej
Zestawienie przepisów

Bliny na talerzu
Bliny na talerzu, fot. Monika Skoczylas-Sroka

W Rosji pod nazwą bliny dostaniemy małe drożdżowe placuszki z maki gryczanej. Zdecydowanie najlepiej smakują cieplutkie, prosto z patelni! 
Oryginalnie są podawane wytrawnie np. z wędzoną rybą, ale sprawdziliśmy, że na słodko też są znakomite. 

Składniki

  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 100g mąki pszennej
  • 200g mąki gryczanej
  • jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Ciasto na bliny
Ciasto na bliny, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Zaczyn drożdżowy 

  1. Do kubka wlewamy 1/2 szklanki mleka podgrzanego do 40 stopni. Dodajemy pokuszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy. 
  2. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż do podwojenia objętości (wystartowania drożdży).
Bliny - smażenie
Bliny – smażenie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Ciasto na bliny 

  1. W międzyczasie przesiewamy całą mąkę.
  2. Dodajemy do niej jajko, resztę mleka, roztopione masło i sól.
  3. Po wystartowaniu drożdży dodajemy zaczyn i dokładnie mieszamy. 
  4. Rozgrzewamy patelnię z olejem. 
  5. Nakładamy łyżką ciasto i smażymy na złoty kolor. 

Najlepiej smakują gorące prosto z patelni. 

Źródło:

  • https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/bliny_gryczane/przepis.html

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • dodatek
  • europa
  • rosja

Nawigacja wpisu

Beef stroganow
Kotlety Pożarskiego

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...