Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Rosja  /  5 października 2021

Kotlety Pożarskiego

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 1/2 godziny 
Trudność: łatwe

Danie kuchni rosyjskiej
Zestawienie przepisów

Kotlet Pożarskiego
Kotlet Pożarskiego, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Już dawno dodawaliśmy pietruszkę lub zioła do kotletów mielonych. Lubimy też wersję np. z tartą marchewką. Kotlety pożarskiego to po prostu smaczne kotleciki mielone z mięsa drobiowego. 

Składniki

  • 500g mielonego mięsa drobiowego
  • bułka pszenna
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • pół szklanki siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
Składniki na kotlet Pożarskiego
Składniki na kotlet Pożarskiego, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Bułkę moczymy w mleku. 
  2. Do mięsa dodajemy rozdrobnioną namoczoną bułkę, jajko i posiekaną pietruszkę. 
  3. Doprawiamy solą i pieprzem. 
  4. Dokładnie mieszamy ręką. 
  5. Następnie formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. 
  6. Smażymy na oleju partiami aż do z brązowienia. 
Smażenie kotletów Pożarskiego
Smażenie kotletów Pożarskiego, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://aniagotuje.pl/przepis/kotlet-pozarski

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • rosja

Nawigacja wpisu

Bliny
Kuchnia Peru

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...