Czas wykonania: 1/2 godziny
Trudność: łatwe
Danie kuchni rosyjskiej
Zestawienie przepisów
Już dawno dodawaliśmy pietruszkę lub zioła do kotletów mielonych. Lubimy też wersję np. z tartą marchewką. Kotlety pożarskiego to po prostu smaczne kotleciki mielone z mięsa drobiowego.
Składniki
- 500g mielonego mięsa drobiowego
- bułka pszenna
- pół szklanki mleka
- jajko
- pół szklanki siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Bułkę moczymy w mleku.
- Do mięsa dodajemy rozdrobnioną namoczoną bułkę, jajko i posiekaną pietruszkę.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Dokładnie mieszamy ręką.
- Następnie formujemy małe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej.
- Smażymy na oleju partiami aż do z brązowienia.
Źródło: