Czas wykonania: 1,5 godziny
Trudność: łatwe
Danie kuchni rosyjskiej
Zestawienie przepisów
Tutaj szczegóły decydują o niepowtarzalnym smaku. Musztarda i ogórki kiszone w połączeniu z sosem pomidorowym sprawiają, że na pewno nie pomylimy tego dania ze zwykłym gulaszem.
Składniki
- 600g mięsa wołowego
- 10 małych pieczarek
- 0,5 litra bulionu
- 2 ogórki kiszone
- pół szklanki passaty pomidorowej
- łyżka ostrej musztardy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 cebula
- olej do smażenia
- pieczywo do podania
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Cebulę siekamy w średnie piórka.
- Mięso kroimy w drobne paski o długości do 5 cm.
- Pieczarki kroimy w grube plasterki (ok 3 mm).
- Ogórki ścieramy na tarce.
- Cebulę podsmażamy na patelni i przekładamy do miski.
- Na patelni smażymy mięso aż się przyrumieni.
- Dodajemy cebulę, sos pomidorowy, przyprawy i dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy musztardę i bulion.
- Gotujemy ok. godziny
- Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki.
- Do głównego dania dodajemy pieczarki i ogórki.
- Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
- Podajemy z ryżem lub pieczywem.
Źródło: