Czas wykonania: 30minut
Trudność: łatwe
Danie kuchni tureckiej
Zestawienie przepisów
Gdybyśmy mieli w dwóch słowach opisać ten smak, byłyby to „pomidorowy krupnik”. Nie trzeba mięsa, ani dużo pracy. To właściwie taka pożywna potrawa, którą przygotujemy nawet przy pustej lodówce.
Kilka łyżek kaszy, ryżu, soczewicy, chyba tylko pomidory są w przepisie nie do zastąpienia (chociaż zawsze można się ratować koncentratem ) i cebula.
Składniki
- 1 duża cebula
- 8 łyżek zielonej soczewicy
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej
- 3 łyżki ryżu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki mąki
- 2/3 szklanki passaty pomidorowej
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki kminku w ziarnach
- 5 szklanek wody
Przygotowanie
- Roztapiamy masło na patelni.
- Dodajemy mąkę i zarumieniamy ją.
- Dodajemy passatę i przyprawy, chwilę mieszamy aż trochę zgęstnieje i gasimy ogień.
- W garnku smażymy pokrojoną drobno cebulę.
- Dodajemy wodę, opłukane: kaszę, soczewicę i ryż.
- Gotujemy do miękkości (według przepisu na opakowaniach sypkich składników, będzie to około 15 minut).
- Podgrzewamy sos przygotowany na początku na patelni.
- Powoli dodajemy wrzątek z garnka, rozcieńczając sos aż stanie się kremowy.
- W takiej postaci dodajemy sos do garnka z zupą, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Źródło: