Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Azja, Turcja  /  29 czerwca 2021

Ezogelin corba – zupa z soczewicy i kaszy

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 30minut
Trudność: łatwe

Danie kuchni tureckiej
Zestawienie przepisów

Ezogelin corba w misce
Ezogelin corba w misce, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Gdybyśmy mieli w dwóch słowach opisać ten smak, byłyby to „pomidorowy krupnik”. Nie trzeba mięsa, ani dużo pracy. To właściwie taka pożywna potrawa, którą przygotujemy nawet przy pustej lodówce. 
Kilka łyżek kaszy, ryżu, soczewicy, chyba tylko pomidory są w przepisie nie do zastąpienia (chociaż zawsze można się ratować koncentratem ) i cebula.

Składniki

  • 1 duża cebula
  • 8 łyżek zielonej soczewicy
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 3 łyżki ryżu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 2/3 szklanki passaty pomidorowej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki kminku w ziarnach
  • 5 szklanek wody
Soczewica
Soczewica, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Roztapiamy masło na patelni. 
  2. Dodajemy mąkę i zarumieniamy ją. 
  3. Dodajemy passatę i przyprawy, chwilę mieszamy aż trochę zgęstnieje i gasimy ogień. 
  4. W garnku smażymy pokrojoną drobno cebulę. 
  5. Dodajemy wodę, opłukane: kaszę, soczewicę i ryż. 
  6. Gotujemy do miękkości (według przepisu na opakowaniach sypkich składników, będzie to około 15 minut). 
  7. Podgrzewamy sos przygotowany na początku na patelni. 
  8. Powoli dodajemy wrzątek z garnka, rozcieńczając sos aż stanie się kremowy. 
  9. W takiej postaci dodajemy sos do garnka z zupą, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. 

Źródło:

  • http://www.tureckieprzepisy.pl/zupy/ezogelin-corbasi-zupa-z-soczewicy-i-kaszy/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • azja
  • turcja
  • zupa

Nawigacja wpisu

Güveç – mięso zapiekane z warzywami
Kuchnia bułgarska

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...