Czas wykonania: 1 godzina
Trudność: łatwe
Danie kuchni tureckiej
Zestawienie przepisów
W wielu krajach odkrywamy mięsno – warzywne dania jednogarnkowe. Turcja ma również swojego reprezentanta w tej dyscyplinie.
Składniki
- 500 g wołowiny
- 2 cebule
- 1 bakłażan
- 2 pomidory
- 1 papryka
- 4 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki passaty
- pół szklanki wody
- olej
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Bakłażany kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na 20 minut.
- Następnie dokładnie płuczemy.
- Smażymy bakłażany i pokrojone w kostkę mięso.
- Po usmażeniu dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek.
- Po usmażeniu cebuli dodajemy pokrojona paprykę, pomidory i przyprawy.
- Następnie dodajemy wodę i całość dusimy przez 30 minut.
Źródło: