Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Azja, Turcja  /  24 czerwca 2021

Güveç – mięso zapiekane z warzywami

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 1 godzina
Trudność: łatwe

Danie kuchni tureckiej
Zestawienie przepisów

Gotowy Güveç
Gotowy Güveç, fot. Monika Skoczylas-Sroka

W wielu krajach odkrywamy mięsno – warzywne dania jednogarnkowe. Turcja ma również swojego reprezentanta w tej dyscyplinie. 

Składniki na Güveç
Składniki na Güveç, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 500 g wołowiny
  • 2 cebule
  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki passaty
  • pół szklanki wody
  • olej
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Bakłażany kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na 20 minut. 
  2. Następnie dokładnie płuczemy. 
  3. Smażymy bakłażany i pokrojone w kostkę mięso. 
  4. Po usmażeniu dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. 
  5. Po usmażeniu cebuli dodajemy pokrojona paprykę, pomidory i przyprawy. 
  6. Następnie dodajemy wodę i całość dusimy przez 30 minut. 
Gotowy Güveç
Gotowy Güveç, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • http://kuchnia-turecka.blogspot.com/2012/09/guvec.html

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • azja
  • danie główne
  • turcja

Nawigacja wpisu

Islak Burger – wilgotne burgery
Ezogelin corba – zupa z soczewicy i kaszy

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...