Czas wykonania: 20 minut
Trudność: łatwe
Danie kuchni tureckiej
Zestawienie przepisów

Są czasem przepisy na pierwszy rzut oka nieatrakcyjne. Dalekie od tych, przy których oboje zgodnie wołamy: „Tego musimy spróbować!” Gdy jednak zdecydujemy się je przyrządzić, okazują się wielkim zaskoczeniem.
Tak właśnie było z Islak Burgers. Co w tym szczególnego? Niby tylko sos, a jednak wiele zmienia.
4 porcje
Składniki
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 4 bułki do burgerów
- szklanka passaty pomidorowej
- 3 ząbki czosnku

Przygotowanie
- Czosnek drobno siekamy i gotujemy wraz z passatą na dużej patelni pod przykryciem.
- Mięso dzielimy na cztery stu gramowe kotlety.
- Smażymy je na suchej patelni aż do zbrązowienia.
- Teraz wkładamy po kolei kotlety i przekrojone bułki do sosu na patelni.
- Zakrywamy pokrywką i czekamy aż bułki i mięso wciągną sos i zmiękną.
- Składamy burgery w bułkę i podajemy gorące.
- Warto podawać z dodatkami warzywnymi i/lub serem.
Źródło: