Czas wykonania: 1 godz 30 minut
Trudność: łatwe
Danie kuchni tureckiej
Zestawienie przepisów

Niby z daleka, a smakuje jak z dzieciństwa. Jeśli macie ochotę na podróż kulinarną połączoną z podróżą w czasie, to przygotujcie kumpir.
Danie przygotowuje się dość długo, ale pracy przy nim niewiele. Proponowane w przepisie dodatki możecie zastąpić Waszymi ulubionymi warzywami.
Składniki
- 6 dużych ziemniaków
- 1 długość kiełbasy o wyrazistym smaku
- 4 łyżki masła
- 1 papryka czerwona
- garść oliwek
- 300 g drobno startego żółtego sera
- posiekana natka pietruszki

Przygotowanie
- Ziemniaki dokładnie myjemy i szorujemy.
- Następnie gotujemy w mundurkach przez 20 minut.
- Po tym czasie owijamy każdego z nich w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 50 minut.
- W międzyczasie kroimy kiełbasę, paprykę i oliwki.
- Wszystkie składniki smażymy do miękkości na patelni.
- Po upieczeniu ziemniaków wyjmujemy je z folii aluminiowej.
- Następnie nakrajamy i do środka wkładamy pół łyżki masła, ser żółty i usmażony sos.
Podajemy gorące.
Źródło: