Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Słowacja  /  1 czerwca 2019

Słowacki kapuśniak – Kapustnica

by Adrian i Monika Sroka
Słowacki kapuśniak
Słowacki kapuśniak, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 2 godziny 
Trudność: łatwe

Danie kuchni słowackiej
Zestawienie przepisów

Słowacki kapuśniak - początek
Słowacki kapuśniak – początek, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Z tradycyjnymi daniami jest tak, że z upływem czasu nabierają regionalnych różnic. Dzisiejsza zupa jest doskonale znana w Polsce. Jednak przynajmniej w naszym regionie, różni się od jej słowackiego odpowiednika. Te zdawałoby się drobne róznice: przyprawy, jabłka, śliwki mocno zmieniaja smak całego dania. Słowacki kapuśniak to połączenie słodkiego i kwaśnego smaku.

Cebula z aromatycznymi przyprawami
Cebula z aromatycznymi przyprawami, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • kawałek kiełbasy
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • łyżka suszonej wędzonej papryki
  • szczypta mielonego kminku
  • 3 suszone śliwki
  • 2 krążki suszonego jabłka
  • sól i pieprz do smaku
Wrzucanie cebuli z przyprawami do garnka
Wrzucanie cebuli z przyprawami do garnka, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Żeberka kroimy na kawałki z kością.
  2. Wkładamy je do garnka z zimną wodą i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
  3. Po zawrzeniu wody, odszumujemy ją.
  4. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu.
  5. Kapustę kiszoną odciskamy do miski i siekamy na mniejsze kawałki.
  6. Dodajemy ją do garnka, a następnie wlewamy odciśnięty sok.
  7. Dodajemy kminek oraz pokrojone śliwki i jabłka.
  8. Gotujemy godzinę.
  9. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, obrane, zmiażdżone ząbki czosnku i paprykę.
  10. Na koniec podsmażamy cebulę i dodajemy do garnka.
Słowacki kapuśniak w garnku
Słowacki kapuśniak w garnku, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://zakochanewzupach.pl/kapustnica-slowacki-kapusniak/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • europa
  • słowacja
  • zupa

Zobacz wpisy

Smażony ser – Vyprážaný syr
Kuchnia chorwacka – zestawienie przepisów

1 comment

  • Kuchnia słowacka - zestawienie przepisów - Księga smaku
    9 lipca 2019

    […] https://ksiegasmaku.pl/slowacki-kapusniak-kapustnica/ […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity