Czas wykonania: 2 godziny
Trudność: łatwe
Danie kuchni słowackiej
Zestawienie przepisów
Z tradycyjnymi daniami jest tak, że z upływem czasu nabierają regionalnych różnic. Dzisiejsza zupa jest doskonale znana w Polsce. Jednak przynajmniej w naszym regionie, różni się od jej słowackiego odpowiednika. Te zdawałoby się drobne róznice: przyprawy, jabłka, śliwki mocno zmieniaja smak całego dania. Słowacki kapuśniak to połączenie słodkiego i kwaśnego smaku.
Składniki
- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- kawałek kiełbasy
- 40 dag kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziela angielskie
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- łyżka suszonej wędzonej papryki
- szczypta mielonego kminku
- 3 suszone śliwki
- 2 krążki suszonego jabłka
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Żeberka kroimy na kawałki z kością.
- Wkładamy je do garnka z zimną wodą i na wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
- Po zawrzeniu wody, odszumujemy ją.
- Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu.
- Kapustę kiszoną odciskamy do miski i siekamy na mniejsze kawałki.
- Dodajemy ją do garnka, a następnie wlewamy odciśnięty sok.
- Dodajemy kminek oraz pokrojone śliwki i jabłka.
- Gotujemy godzinę.
- Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, obrane, zmiażdżone ząbki czosnku i paprykę.
- Na koniec podsmażamy cebulę i dodajemy do garnka.
Źródło:
[…] https://ksiegasmaku.pl/slowacki-kapusniak-kapustnica/ […]