Czas wykonania: 20 min
Trudność: łatwe
Danie kuchni słowackiej
Zestawienie przepisów
Smażony ser to chyba najpopularniejsze słowackie i czeskie danie. Wydaje się, że bardzo prosto jest je zrobić i to prawda pod warunkiem, że bedziemy pamiętać o kilku istotnych elementach.
Najpierw należy zacząć od wyboru odpowiedniego sera. Powinien to być ser dobrze rozpuszczający się, ale nie za słony i nie za tłusty. Należy także unikać wyrazistych serów (takich jak sery z dziurami). Najlepiej wybrać ser edamski lub podlaski.
Kolejny istotny element dobrego smażonego sera to olej. Powinien być bezsmakowy np. słonecznikowy oraz mocno rozgrzany przez rozpoczęciem smażenia (dlatego odradzamy masło). Dzięki temu ser nie nasiąknie tłuszczem.
Ostatni element to panierka. Tutaj warto postrzępić brzegi sera, aby panierka lepiej przylegała.
Składniki
- kostka sera żółtego (np. edamskiego)
- jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- szczypta kminku
- olej do smażenia
Przygotowanie
- Ser żółty kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.
- Ser lekko strzępimy nożem z ząbkami (żeby panierka lepiej przywierała).
- Następnie
panierujemy . - Do jednego głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą, a do drugiego rozbite i rozbełtane jajko. Do jajka dodajemy kminek.
- Ser zamaczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Następnie znów w jajku i bułce. Potrzebujemy grubej panierki, żeby ser nie wypłynął podczas smażenia. Pamiętajmy również o zapanierowaniu boków sera.
- Tak przygotowane “kotleciki” smażymy do zarumienienia z obu stron na rozgrzanej patelni. Ser wkładamy dopiero na mocno rozgrzany olej, żeby panierka nie wchłonęła tłuszczu.
Podajemy od razu, póki ser jest roztopiony. Smażony ser dobrze się sprawdzi do obiadu jako zamiennik mięsnych kotletów, ale również jako niezależna przekąska – np. z żurawiną.
Źródło:
[…] https://ksiegasmaku.pl/smazony-ser-vyprazany-syr/ […]