Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Słowacja  /  28 maja 2019

Naleśniki ziemniaczane – Zemiakové lokše

by Adrian i Monika Sroka
Naleśniki ziemniaczane
Naleśniki ziemniaczane, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 20 min
Trudność: łatwe

Danie kuchni słowackiej
Zestawienie przepisów

Mimo wielu różnych polskich pomysłów na dania z ziemniaków lokše były dla nas dużym zaskoczeniem. Przypadły nam do gustu na tyle, że już w miesiącu kuchni słowackiej zrobiliśmy je dwukrotnie. Są ciekawą alternatywą dla zwykłych naleśników, które ostatnio często goszczą na naszym stole.W odróżnieniu od placków ziemniaczanych ich wielką zaletą jest smażenie bez tłuszczu.

Ciasto na naleśniki ziemniaczane
Ciasto na naleśniki ziemniaczane, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (sypkich)
  • 300 g mąki
  • sól
  • 125 g masła
Rozwałkowany placek
Rozwałkowany placek, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy.
  2. Po ugotowaniu odstawiamy je jeszcze na 2 minuty na mały ogień, żeby w pełni odparować wodę.
  3. Miękkie ziemniaki rozgniatamy (możemy zmielić).
  4. Dodajemy do nich mąkę i sól, a następnie zagniatamy. W zależności od gatunku ziemniaków (lub od rodzaju mąki) możemy potrzebować dodać trochę więcej mąki. Bez względu na ilość mąki ciasto może pozostać trochę lepkie. 
  5. Z ciasta odkrawamy kawałek, rozgniatamy palcami, obsypujemy mąką i rozwałkowujemy go na placek o grubości około 3 milimetrów i średnicy takiej, jak patelni. Jeśli dla ułatwienia wałkowania posypaliśmy mąką obficie, warto ją nieco otrząsnąć przed włożeniem placka na patelnię.
  6. Smażymy bez tłuszczu aż do zarumienienia.
  7. Po usmażeniu z obu stron i zdjęciu z patelni, smarujemy je masłem.

Słowacy jadają lokše jako dodatek do dań mięsnych.
Źródło:

  • https://varecha.pravda.sk/recepty/zemiakove-lokse-fotorecept/8917-recept.html

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • dodatek
  • europa
  • słowacja

Nawigacja wpisu

Kapusta zasmażana
Smażony ser – Vyprážaný syr

1 comment

  • Kuchnia słowacka - zestawienie przepisów - Księga smaku
    9 lipca 2019

    […] https://ksiegasmaku.pl/nalesniki-ziemniaczane-zemiakove-lokse/ […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...