Czas
Trudność: łatwe
Danie kuchni słowackiej
Zestawienie przepisów
Mimo wielu różnych polskich pomysłów na dania z ziemniaków lokše były dla nas dużym zaskoczeniem. Przypadły nam do gustu na tyle, że już w miesiącu kuchni słowackiej zrobiliśmy je dwukrotnie. Są ciekawą alternatywą dla zwykłych naleśników, które ostatnio często goszczą na naszym stole.W odróżnieniu od placków ziemniaczanych ich wielką zaletą jest smażenie bez tłuszczu.
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (sypkich)
- 300 g mąki
- sól
- 125 g masła
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy.
- Po ugotowaniu odstawiamy je jeszcze na 2 minuty na mały ogień, żeby w pełni odparować wodę.
- Miękkie ziemniaki rozgniatamy (możemy zmielić).
- Dodajemy do nich mąkę i sól, a następnie zagniatamy. W zależności od gatunku ziemniaków (lub od rodzaju mąki) możemy potrzebować dodać trochę więcej mąki. Bez względu na ilość mąki ciasto może pozostać trochę lepkie.
- Z ciasta odkrawamy kawałek, rozgniatamy palcami, obsypujemy mąką i rozwałkowujemy go na placek o grubości około 3 milimetrów i średnicy takiej, jak patelni. Jeśli dla ułatwienia wałkowania posypaliśmy mąką obficie, warto ją nieco otrząsnąć przed włożeniem placka na patelnię.
- Smażymy bez tłuszczu aż do zarumienienia.
- Po usmażeniu z obu stron i zdjęciu z patelni, smarujemy je masłem.
Słowacy jadają lokše jako dodatek do dań mięsnych.
Źródło:
[…] https://ksiegasmaku.pl/nalesniki-ziemniaczane-zemiakove-lokse/ […]