Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Słowacja  /  24 maja 2019

Kapusta zasmażana

by Adrian i Monika Sroka
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 30 min
Trudność: łatwe

Danie kuchni słowackiej
Zestawienie przepisów

Niektóre tradycyjne potrawy naszych sąsiadów znamy doskonale. Z pewnością należy do nich dzisiejsza propozycja. Czasem, gotując coś nam całkiem znanego z polskiej kuchni, odkrywamy nową kompozycję przypraw zupełnie zmieniającą smak potrawy… Słowacy jednak młodą kapustę przygotowują tak jak my. 

Podduszona kapusta
Podduszona kapusta, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • główka młodej kapusty
  • pęczek koperku
  • pół kostki masła – 100 g
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki bulionu (lub wody)
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 30 dag wędzonego boczku (opcjonalnie)

Przygotowanie

Podsmażony boczek
Podsmażony boczek, fot. Monika Skoczylas-Sroka
  1. Kapustę myjemy i kroimy na kawałki szerokości ok. 1 cm.
  2. Wrzucamy do garnka, dolewamy bulionu lub wody (w przypadku dolania wody koniecznie dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, w przypadku użycia bulionu jest to opcjonalne).
  3. Gdy kapusta już się poddusi (zmięknie i zmieni kolor), dodajemy do niej posiekany koperek i przygotowujemy zasmażkę.
  4. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy go do kapusty.
  5. W osobnym rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła.
  6. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i intensywnie mieszamy. 
  7. Dodajemy 2 łyżki wywaru z gotującej się kapusty.
  8. Po wymieszaniu wlewamy to do kapusty, żeby ją zagęścić.

Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. 

Źródło:

  • https://aniagotuje.pl/przepis/mloda-kapusta-zasmazana

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • słowacja

Nawigacja wpisu

Polędwiczki zawijane w boczek – Panenka v slaninke
Naleśniki ziemniaczane – Zemiakové lokše

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...