Czas
Trudność: łatwe
Danie kuchni słowackiej
Zestawienie przepisów
Niektóre tradycyjne potrawy naszych sąsiadów znamy doskonale. Z pewnością należy do nich dzisiejsza propozycja. Czasem, gotując coś nam całkiem znanego z polskiej kuchni, odkrywamy nową kompozycję przypraw zupełnie zmieniającą smak potrawy… Słowacy jednak młodą kapustę przygotowują tak jak my.
Składniki
- główka młodej kapusty
- pęczek koperku
- pół kostki masła – 100 g
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki bulionu (lub wody)
- sól i pieprz
- ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- 30 dag wędzonego boczku (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Kapustę myjemy i kroimy na kawałki szerokości ok. 1 cm.
- Wrzucamy do garnka, dolewamy bulionu lub wody (w przypadku dolania wody koniecznie dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, w przypadku użycia bulionu jest to opcjonalne).
- Gdy kapusta już się poddusi (zmięknie i zmieni kolor), dodajemy do niej posiekany koperek i przygotowujemy zasmażkę.
- W międzyczasie kroimy boczek w kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy go do kapusty.
- W osobnym rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła.
- Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i intensywnie mieszamy.
- Dodajemy 2 łyżki wywaru z gotującej się kapusty.
- Po wymieszaniu wlewamy to do kapusty, żeby ją zagęścić.
Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami.
Źródło: