Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Słowacja  /  22 maja 2019

Polędwiczki zawijane w boczek – Panenka v slaninke

by Adrian i Monika Sroka
Polędwiczki zawijane w boczek
Polędwiczki zawijane w boczek, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 20 min
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4

Danie kuchni słowackiej
Zestawienie przepisów

W kuchni naszych południowych sąsiadów znajdujemy wiele dobrze nam znanych składników. Czasem powstają z nich dania tak dobrze nam znane, że powiedzielibyśmy polskie, zaś innym razem jesteśmy zupełnie zaskoczeni. Tak było na przykład z ziemniaczanymi naleśnikami. Podobnie i z dzisiejszą propozycją, która zrobiła na nas duże wrażenie. 
Polędwiczki zawijane w boczek nie należą do potraw skomplikowanych, a jednocześnie na stole wygląda bardzo efektownie. Na co warto zwrócić uwagę w przygotowaniu składników? Aby plastry boczku nie były cienkie. Mięso owinięte w boczek będziemy smażyć na dużym ogniu. Cieniutkie plasterki zbyt szybko spaliłyby się, nie spełniając swojego zadania. 

Polędwiczki zawijane w boczek - smażenie
Polędwiczki zawijane w boczek – smażenie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 24 plastry boczku średniej grubości 
  • szklanka bulionu
  • olej
  • papryka wędzona w proszku
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Polędwiczki myjemy i kroimy na 4 części.
  2. Każdą z części będziemy zawijać w boczek.
  3. Kładziemy 3 plasterki boczku obok siebie na szerokość jednej części polędwiczki.
  4. Posypujemy je mieszanką przypraw wedle uznania.
  5. Zawijamy polędwiczkę w przyprawiony boczek.
  6. Tak zawinięte mięso smażymy na dużymi ogniu z każdej strony często obracając. Mięso powinno się zamknąć z każdej strony (zrobić się szare na brzegu).
  7. Po dokładnym obsmażeniu dolewamy bulion na patelnię i zakrywamy pokrywką. Zmniejszamy temperaturę.
  8. Po podduszeniu przez ok. 8 minut danie jest gotowe.
  9. Zdejmujemy je z patelni i czekamy około 5 minut, żeby sok z mięsa równomiernie rozpłynął się po mięsie.

Polecamy jako zamiennik kotletów do obiadu. 

Źródło:

  • https://www.youtube.com/watch?v=lndMekpNqI4

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • słowacja

Nawigacja wpisu

Kuchnia słowacka – zestawienie przepisów
Kapusta zasmażana

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...