Czas wykonania: 20 min
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4
Danie kuchni słowackiej
Zestawienie przepisów
W kuchni naszych południowych sąsiadów znajdujemy wiele dobrze nam znanych składników. Czasem powstają z nich dania tak dobrze nam znane, że powiedzielibyśmy polskie, zaś innym razem jesteśmy zupełnie zaskoczeni. Tak było na przykład z ziemniaczanymi naleśnikami. Podobnie i z dzisiejszą propozycją, która zrobiła na nas duże wrażenie.
Polędwiczki zawijane w boczek nie należą do potraw skomplikowanych, a jednocześnie na stole wygląda bardzo efektownie. Na co warto zwrócić uwagę w przygotowaniu składników? Aby plastry boczku nie były cienkie. Mięso owinięte w boczek będziemy smażyć na dużym ogniu. Cieniutkie plasterki zbyt szybko spaliłyby się, nie spełniając swojego zadania.
Składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 24 plastry boczku średniej grubości
- szklanka bulionu
- olej
- papryka wędzona w proszku
- oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Polędwiczki myjemy i kroimy na 4 części.
- Każdą z części będziemy zawijać w boczek.
- Kładziemy 3 plasterki boczku obok siebie na szerokość jednej części polędwiczki.
- Posypujemy je mieszanką przypraw wedle uznania.
- Zawijamy polędwiczkę w przyprawiony boczek.
- Tak zawinięte mięso smażymy na dużymi ogniu z każdej strony często obracając. Mięso powinno się zamknąć z każdej strony (zrobić się szare na brzegu).
- Po dokładnym obsmażeniu dolewamy bulion na patelnię i zakrywamy pokrywką. Zmniejszamy temperaturę.
- Po podduszeniu przez ok. 8 minut danie jest gotowe.
- Zdejmujemy je z patelni i czekamy około 5 minut, żeby sok z mięsa równomiernie rozpłynął się po mięsie.
Polecamy jako zamiennik kotletów do obiadu.
Źródło: