Tym razem w naszej kulinarnej podróży zawędrowaliśmy w głąb lądu – na Słowację. Kuchnia słowacka i jej tradycje kulinarne pochodzą z czasów, gdy import produktów (szczególnie spożywczych) nie był tak popularny, odpoczniemy tutaj na pewno od owoców morza. W zamian będziemy się głowić nad zakupieniem oryginalnych słowackich serów.
Składniki, bez których trudno będzie ugotować tradycyjne słowackie potrawy, to kapusta kiszona, ziemniaki i bryndza (Liptowski ser), czyli ser owczy.
Kuchnia słowacka nie należy do lekkich ani bogatych w warzywa. Mimo sąsiedztwa z Węgrami, w tradycyjnych dniach próżno szukać papryki. Można tu jednak natrafić na langosze, smażony ser czy knedliki, czyli potrawy, które kojarzą się nam z Czechami. Placki ziemniaczane, kapustnica czy rosół przypominają nam naszą rodzimą kuchnię.
Co ciekawe, mimo położenia geograficznego, które wyjątkowo sprzyjałoby zapożyczeniom pomysłów kulinarnych z sąsiednich regionów, tych podobieństw nie ma zbyt wielu. Słowacy mają zestaw własnych tradycyjnych dań. Wśród nowych smaków i pomysłów kulinarnych mamy już swoich faworytów do wypróbowania w tym miesiącu.
Przekąski
Zupy
Dania główne
Kačica s červenou kapustou – pieczona kaczka z kapustą
Zemiakové lokše – naleśniki ziemniaczane
Panenka v slaninke – polędwiczki zawijane boczkiem
Strapacska – kluski z kapustą
Desery
Orechovník – słodkie ciasto orzechowe
Parené buchty – pyzy drożdżowe nadziewane dżemem
- https://bonvivani.sk/recepty/lekvarove-parene-buchty
- https://www.emperorscrumbs.com/buchty-na-pareparene-buchty/
Žemlovka – ciasto z owocami
Zdjęcia: Wikipedia
Źródła:
[…] Danie kuchni słowackiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni słowackiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni słowackiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni słowackiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni słowackiejZestawienie przepisów […]