Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Szwecja  /  9 kwietnia 2019

Szwedzkie ciasto miłości – Karleksmums

by Adrian i Monika Sroka
Szwedzkie ciasto miłości
Szwedzkie ciasto miłości, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 30 min (nie uwzględnia czasu studzenia ciasta)
Trudność: łatwe

Danie kuchni szwedzkiej
Zestawienie przepisów

Szwedzkie ciasto miłości to jeden z naszych starych przepisów, odkrytych jeszcze sprzed rozpoczęcia gotowania dań kuchni świata. Mieliśmy z nim trochę przygód (kilka razy wyszedł zakalec), jednak za każdym razem smakowało tak dobrze, że podejmowaliśmy kolejne próby.
Na szczęście w końcu nam się udało zrobić je dobrze. Jaki błąd popełnialiśmy? Nie znaleźliśmy nigdzie szczegółowych informacji o wielkości blaszki, bądź grubości ciasta, jaką mamy otrzymać. Oceniając, że ciasta jest za mało na dużą blaszkę, przygotowywaliśmy podwójną porcję. Ciasto ma dość gęstą konsystencję, więc w wersji o podwojonej grubości powstawał zakalec.

Składniki na szwedzkie ciasto miłości
Składniki na szwedzkie ciasto miłości, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

Na dużą blaszkę. Ciasto bez polewy będzie miało grubość około 1,5-2 cm.

  • 140 g masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 3/4 – 1 szklanki cukru
  • 180 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pokrojona czekolada
Pokrojona czekolada, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Polewa:

  • 120 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki zaparzonej, mocnej kawy
  • 110 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 30 g masła
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
Upieczone ciasto
Upieczone ciasto, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

Ciasta

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.
  3. Jajka, cukier i wanilię ubijamy mikserem do połączenia składników i otrzymania jasnej, nie sztywnej piany.
  4. Dodajemy mleko, roztopione masło i dalej miksujemy.
  5. Następnie powoli przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól do misy miksera.
  6. Całość mieszamy ręcznie do połączenia składników (powstanie dość gęste ciasto).
  7. Dużą formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Wyrównujemy łyżką.
  8. Pieczemy w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu przez 15 minut do suchego patyczka.

Polewy (będziemy ją wylewać na wystudzone ciasto)

  1. W małym rondelku mieszamy śmietanę kremówkę i kawę.
  2. Podgrzewamy prawie do wrzenia i zdejmujemy z palnika.
  3. Dodajemy czekoladę, masło, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na 2 minuty.
  4. Następnie mieszamy do otrzymania gładkiego sosu.
  5. Gotowy sos wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto.
  6. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi.

Jeśli nie chcecie, aby wiórki osypywały się z ciasta, należy zmniejszyć o połowę ilość wiórków z przepisu. U nas to ciasto tak szybko znika, że raz nawet nie doczekało się polewy.

Źródło:

  • https://www.mojewypieki.com/przepis/karleksmums-ciasto-milosci

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • deser
  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata
  • szwecja

Nawigacja wpisu

Duszone mięsno z ziemniakami – Pyttipanna
Kuchnia słowacka – zestawienie przepisów

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...