Czas wykonania: 30 min (nie uwzględnia czasu studzenia ciasta)
Trudność: łatwe
Danie kuchni szwedzkiej
Zestawienie przepisów
Szwedzkie ciasto miłości to jeden z naszych starych przepisów, odkrytych jeszcze sprzed rozpoczęcia gotowania dań kuchni świata. Mieliśmy z nim trochę przygód (kilka razy wyszedł zakalec), jednak za każdym razem smakowało tak dobrze, że podejmowaliśmy kolejne próby.
Na szczęście w końcu nam się udało zrobić je dobrze. Jaki błąd popełnialiśmy? Nie znaleźliśmy nigdzie szczegółowych informacji o wielkości blaszki, bądź grubości ciasta, jaką mamy otrzymać. Oceniając, że ciasta jest za mało na dużą blaszkę, przygotowywaliśmy podwójną porcję. Ciasto ma dość gęstą konsystencję, więc w wersji o podwojonej grubości powstawał zakalec.
Składniki
Na dużą blaszkę. Ciasto bez polewy będzie miało grubość około 1,5-2 cm.
- 140 g masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- 3/4 – 1 szklanki cukru
- 180 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
- 120 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki zaparzonej, mocnej kawy
- 110 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 30 g masła
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Przygotowanie
Ciasta
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Masło
roztapiamy wrondelku i studzimy . - Jajka, cukier i wanilię ubijamy mikserem do połączenia składników i otrzymania jasnej, nie sztywnej piany.
- Dodajemy mleko, roztopione masło i dalej miksujemy.
- Następnie powoli przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól do misy miksera.
- Całość mieszamy ręcznie do połączenia składników (powstanie dość gęste ciasto).
- Dużą formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Wyrównujemy łyżką.
- Pieczemy w temperaturze 175 stopni bez termoobiegu przez 15 minut do suchego patyczka.
Polewy (będziemy ją wylewać na wystudzone ciasto)
- W małym rondelku mieszamy śmietanę kremówkę i kawę.
- Podgrzewamy prawie do wrzenia i zdejmujemy z palnika.
- Dodajemy czekoladę, masło, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na 2 minuty.
- Następnie mieszamy do otrzymania gładkiego sosu.
- Gotowy sos wylewamy na upieczone i wystudzone ciasto.
- Całość
posypujemy wiórkamikokosowymi .
Jeśli nie chcecie, aby wiórki osypywały się z ciasta, należy zmniejszyć o połowę ilość wiórków z przepisu. U nas to ciasto tak szybko znika, że raz nawet nie doczekało się polewy.
Źródło: