Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Szwecja  /  4 kwietnia 2019

Duszone mięsno z ziemniakami – Pyttipanna

by Adrian i Monika Sroka
Duszone mięsno z ziemniakami
Duszone mięsno z ziemniakami, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Czas wykonania: 45 min
Trudność: łatwe

Danie kuchni szwedzkiej
Zestawienie przepisów

Pyttipanna mimo że brzmi egzotycznie, jest po prostu duszonym mięsnem z ziemniakami. Stanowi połączenie zwyczajnych i bardzo łatwo dostępnych składników w formie duszonego mięsa z warzywami. W Szwecji jest to danie jedzone zarówno na śniadanie jak i na obiad. Często jest uważane za świetną potrawę do wykorzystania pozostałości z przygotowania obiadu z dnia poprzedniego.
Podróżując kulinarnie po różnych krajach odkrywamy raz po raz ulubione przyprawy różnych narodów. Węgrzy kochają paprykę, Holendrzy gałkę muszkatołową, zaś Szwedzi uwielbiają tymianek. Duszone mięso z marchewką i ziemniakami dzięki niemu smakowało o wiele ciekawiej niż można by przypuszczać.

Mięso na patelni
Mięso na patelni, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 300 g smażonej łopatki wieprzowej
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 4 jajka (tyle ile osób/porcji)
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka tymianku
Duszone mięsno z ziemniakami
Duszone mięsno z ziemniakami, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na głębokiej patelni lub w rondlu z dużym dnem do smażenia.
  2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażymy.
  3. Warzywa kroimy w drobną kostkę i razem dodajemy do garnka.
  4. Dodajemy przyprawy: tymianek, sól i pieprz (według uznania).
  5. Całość dusimy przez około 30 minut.
  6. Pod koniec przygotowujemy jajka sadzone.
  7. Gotowe danie podajemy przykryte jajkiem sadzonym.

Źródło:

  • http://www.notatnikkuchenny.pl/pytt-i-panna-pyttipanna-pyttipannu-hant-i-veckan-zapiekanka-miesno-ziemniaczana/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • szwecja

Nawigacja wpisu

Zupa grochowa – Ärtsoppa
Szwedzkie ciasto miłości – Karleksmums

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...