Czas
Trudność: łatwe
Danie kuchni szwedzkiej
Zestawienie przepisów
Pyttipanna mimo że brzmi egzotycznie, jest po prostu duszonym mięsnem z ziemniakami. Stanowi połączenie zwyczajnych i bardzo łatwo dostępnych składników w formie duszonego mięsa z warzywami. W Szwecji jest to danie jedzone zarówno na śniadanie jak i na obiad. Często jest uważane za świetną potrawę do wykorzystania pozostałości z przygotowania obiadu z dnia poprzedniego.
Podróżując kulinarnie po różnych krajach odkrywamy raz po raz ulubione przyprawy różnych narodów. Węgrzy kochają paprykę, Holendrzy gałkę muszkatołową, zaś Szwedzi uwielbiają tymianek. Duszone mięso z marchewką i ziemniakami dzięki niemu smakowało o wiele ciekawiej niż można by przypuszczać.
Składniki
- 300 g smażonej łopatki wieprzowej
- 200 g wędzonego boczku
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 4 jajka (tyle ile osób/porcji)
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- łyżeczka tymianku
Przygotowanie
- Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na głębokiej patelni lub w rondlu z dużym dnem do smażenia.
- Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażymy.
- Warzywa kroimy w drobną kostkę i razem dodajemy do garnka.
- Dodajemy przyprawy: tymianek, sól i pieprz (według uznania).
- Całość dusimy przez około 30 minut.
- Pod koniec przygotowujemy jajka sadzone.
- Gotowe danie podajemy przykryte jajkiem sadzonym.
Źródło: