Czas wykonania: 3 godziny
Trudność: średnie
Ilość: 6 dużych porcji
Danie kuchni serbskiej
Zestawienie przepisów
Jest to ciekawa alternatywa dla naszego polskiego bigosu. Składniki podobne, czas przygotowania równie długi, ale smak zupełnie inny.
Ciekawe, czy Serbowie mają tyle regionalnych odmian tego dania, co Polacy pomysłów na bigos?
My lubimy ze zwykłych, znanych i łatwo dostępnych składników przygotowywać coś nowego. To jest właśnie jeden z takich przepisów!
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 80 dag wieprzowiny (najlepiej karkówka)
- 20 dag boczku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- łyżeczka suszonej papryki
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Kapustę przez 30 minut moczymy w zimnej wodzie.
- Cebule kroimy w ćwiartki i obsmażamy na oleju (najlepiej w dużym garnku).
- Do podsmażonej cebuli dodajemy boczek pokrojony na małe plasterki.
- Kapustę odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli i boczku.
- Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką i liśćmi laurowymi.
- Dusimy przez 30 minut (możemy dodać wody, jeżeli kapusta nie jest zamoczona).
- Wołowinę kroimy na duże plastry i obsmażamy.
- Następnie wykładamy ją na dno naczynia żaroodpornego i przykrywamy przygotowaną kapustą.
- Na koniec dusimy przez 2 godziny w piekarniku pod przykryciem.
Bardzo dobrze smakuje z ziemniakami lub z chlebem.
Źródło: