Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Serbia  /  14 lipca 2020

Podvarak – mięso pieczone w kapuście kiszonej

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 3 godziny
Trudność: średnie
Ilość: 6 dużych porcji

Danie kuchni serbskiej
Zestawienie przepisów

Jest to ciekawa alternatywa dla naszego polskiego bigosu. Składniki podobne, czas przygotowania równie długi, ale smak zupełnie inny. 
Ciekawe, czy Serbowie mają tyle regionalnych odmian tego dania, co Polacy pomysłów na bigos? 
My lubimy ze zwykłych, znanych i łatwo dostępnych składników przygotowywać coś nowego. To jest właśnie jeden z takich przepisów!

Podvarak
Podvarak – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 80 dag wieprzowiny (najlepiej karkówka)
  • 20 dag boczku
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka suszonej papryki
  • olej
  • sól
  • pieprz
Podvarak na talerzu
Podvarak na talerzu – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Kapustę przez 30 minut moczymy w zimnej wodzie.
  2. Cebule kroimy w ćwiartki i obsmażamy na oleju (najlepiej w dużym garnku).
  3. Do podsmażonej cebuli dodajemy boczek pokrojony na małe plasterki.
  4. Kapustę odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli i boczku.
  5. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką i liśćmi laurowymi.
  6. Dusimy przez 30 minut (możemy dodać wody, jeżeli kapusta nie jest zamoczona).
  7. Wołowinę kroimy na duże plastry i obsmażamy.
  8. Następnie wykładamy ją na dno naczynia żaroodpornego i przykrywamy przygotowaną kapustą.
  9. Na koniec dusimy przez 2 godziny w piekarniku pod przykryciem.

Bardzo dobrze smakuje z ziemniakami lub z chlebem.

Źródło:

  • https://www.coolinarika.com/recept/starinski-podvarak/
  • https://www.youtube.com/watch?v=tSAOFgQdi0w

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata
  • serbia

Nawigacja wpisu

Kuchnia serbska – zestawienie przepisów
Pasulj – serbska zupa fasolowa

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...