Czas wykonania: 2 godziny
Trudność: łatwe
Ilość: 4 duże porcje
Danie kuchni serbskiej
Zestawienie przepisów
Kuchnia serbska nie wniosła nowych, niecodziennych składników, a mimo to odkryła przed nami nowe smaki.
Są przepisy, które z przyjemnością odtwarzamy, a są też takie dania, które lubimy zmieniać, dlatego po zapoznaniu się z potrawami danego kraju, chętnie sięgamy po te, które pozornie dobrze znamy.
Z naszych kulinarnych podróży po świecie „przywieźliśmy” już kilka przepisów do domowego menu.
Składniki
- 0,5 kg suszonej fasoli
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- marchewka
- 0,5 kg kiełbasy
- oliwa
- 2 łyżki maki
- suszona papryka
- natka pietruszki (świeża lub suszona)
- liść laurowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Fasolę płuczemy w zimnej wodzie i zalewamy tak, aby woda zakrywała ją o kilka centymetrów ponad powierzchnię fasoli.
- Gotujemy przez pół godziny na wolnym ogniu.
- Wylewamy wodę i raz jeszcze płuczemy.
- Nalewamy czystej, chłodnej wody 2-3 cm ponad powierzchnię fasoli.
- Do garnka dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, pomidory, marchew i liść laurowy.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotujemy godzinę.
- Dodajemy pokrojoną kiełbasę i gotujemy kolejną godzinę, aż fasola zrobi się miękka (w razie potrzeby możemy dolać trochę wody – w zależności od preferowanej konsystencji zupy).
- Kilkanaśacie minut przed końcem gotowania zaprawiamy mąką i papryką w proszku.
- Podajemy ze świeżą natką pietruszki. Suszoną powinniśmy dodać wcześniej.
Źródło: