Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Serbia  /  21 lipca 2020

Pasulj – serbska zupa fasolowa

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 2 godziny
Trudność: łatwe
Ilość: 4 duże porcje

Danie kuchni serbskiej
Zestawienie przepisów

Pasulj
Pasulj – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Kuchnia serbska nie wniosła nowych, niecodziennych składników, a mimo to odkryła przed nami nowe smaki.
Są przepisy, które z przyjemnością odtwarzamy, a są też takie dania, które lubimy zmieniać, dlatego po zapoznaniu się z potrawami danego kraju, chętnie sięgamy po te, które pozornie dobrze znamy.

Z naszych kulinarnych podróży po świecie „przywieźliśmy” już kilka przepisów do domowego menu.

Składniki

  • 0,5 kg suszonej fasoli
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka
  • 0,5 kg kiełbasy
  • oliwa
  • 2 łyżki maki
  • suszona papryka
  • natka pietruszki (świeża lub suszona)
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
Pasulj w garnku
Pasulj w garnku – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Fasolę płuczemy w zimnej wodzie i zalewamy tak, aby woda zakrywała ją o kilka centymetrów ponad powierzchnię fasoli.
  2. Gotujemy przez pół godziny na wolnym ogniu.
  3. Wylewamy wodę i raz jeszcze płuczemy.
  4. Nalewamy czystej, chłodnej wody 2-3 cm ponad powierzchnię fasoli.
  5. Do garnka dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, pomidory, marchew i liść laurowy.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Gotujemy godzinę.
  8. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i gotujemy kolejną godzinę, aż fasola zrobi się miękka (w razie potrzeby możemy dolać trochę wody – w zależności od preferowanej konsystencji zupy).
  9. Kilkanaśacie minut przed końcem gotowania zaprawiamy mąką i papryką w proszku.
  10. Podajemy ze świeżą natką pietruszki. Suszoną powinniśmy dodać wcześniej.
Składniki na Pasulj
Składniki na Pasulj – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • http://www.notatnikkuchenny.pl/pasulj-serbska-zupa-fasolowa/
  • https://www.bastabalkana.com/2014/01/najbolji-recept-za-corbast-pasulj-sa-suvim-rebrima/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • europa
  • serbia
  • zupa

Nawigacja wpisu

Podvarak – mięso pieczone w kapuście kiszonej
Mućkalica – Grillowane, duszone mięso z warzywami

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...