Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Serbia  /  28 lipca 2020

Mućkalica – Grillowane, duszone mięso z warzywami

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 1,5 godziny
Trudność: łatwe

Danie kuchni serbskiej
Zestawienie przepisów

Grillowane, duszone mięso z warzywami
Grillowane, duszone mięso z warzywami – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Lubicie gulasz? Macie swój ulubiony, czy do mięsa dodajecie to, co akurat jest pod ręką? Znacie pewnie gulasz z papryką, ale czy próbowaliście najpierw zgrillować mięso, a później dopiero je dusić? Na pierwszy rzut oka nic wielkiego, a jednak to już nie jest zwykły gulasz paprykowy.

Taka jest właśnie naszym zdaniem kuchnia serbska. Niby zwyczajna. Niby znana, a bardzo odkrywcza. To był najlepszy gulasz paprykowy, jaki przyrządziliśmy do tej pory!

Składniki

  • 80 dag mięsa (karkówka)
  • 20 dag boczku
  • 4 cebule
  • 3 papryki czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka passaty
  • liść laurowy
  • łyżka suszonej papryki
  • olej
  • sól
  • pieprz
Grillowane mięso
Grillowane mięso – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Mięso i boczek kroimy na małe kawałki i grillujemy 10-15 minut w temperaturze 200 stopni w piekarniku.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju.
  3. Gdy się zarumieni, dodajemy pokrojony czosnek, paprykę, passatę, liść laurowy, paprykę w proszku i doprawiamy.
  4. Całość dusimy 20 minut.
  5. Dodajemy mięso i dusimy jeszcze godzinę.
Grillowane, duszone mięso z warzywami
Grillowane, duszone mięso z warzywami – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://ksiegasmaku.pl/duszone-mieso-z-warzywami-muckalica/
  • http://www.notatnikkuchenny.pl/kuchnia-serbska/?p=9015

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • serbia

Nawigacja wpisu

Pasulj – serbska zupa fasolowa
Karadjordjeva šnicla – Zawijany kotlet schabowy

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...