Czas wykonania: 1,5 godziny
Trudność: łatwe
Danie kuchni serbskiej
Zestawienie przepisów

Lubicie gulasz? Macie swój ulubiony, czy do mięsa dodajecie to, co akurat jest pod ręką? Znacie pewnie gulasz z papryką, ale czy próbowaliście najpierw zgrillować mięso, a później dopiero je dusić? Na pierwszy rzut oka nic wielkiego, a jednak to już nie jest zwykły gulasz paprykowy.
Taka jest właśnie naszym zdaniem kuchnia serbska. Niby zwyczajna. Niby znana, a bardzo odkrywcza. To był najlepszy gulasz paprykowy, jaki przyrządziliśmy do tej pory!
Składniki
- 80 dag mięsa (karkówka)
- 20 dag boczku
- 4 cebule
- 3 papryki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- szklanka passaty
- liść laurowy
- łyżka suszonej papryki
- olej
- sól
- pieprz

Przygotowanie
- Mięso i boczek kroimy na małe kawałki i grillujemy 10-15 minut w temperaturze 200 stopni w piekarniku.
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju.
- Gdy się zarumieni, dodajemy pokrojony czosnek, paprykę, passatę, liść laurowy, paprykę w proszku i doprawiamy.
- Całość dusimy 20 minut.
- Dodajemy mięso i dusimy jeszcze godzinę.

Źródło: