Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Serbia  /  4 sierpnia 2020

Karadjordjeva šnicla – Zawijany kotlet schabowy

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: pół godziny
Trudność: średnie

Danie kuchni serbskiej
Zestawienie przepisów

Zawjany kotlet schabowy
Zawijany kotlet schabowy – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Jeśli lubicie schabowe i odrobinę kulinarnych eksperymentów, to jest przepis dla Was. Najtrudniejsze w tym przepisie jest dopieczenie mięsa w środku, ale dzielimy się z Wami naszym sposobem.

Składniki na zawijany kotlet schabowy
Składniki na zawijany kotlet schabowy – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 4 plastry schabu (jak na kotlety schabowe)
  • 4 plasterki szynki
  • 4 plasterki sera
  • 1 jajo
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
Kotlety przed panierowaniem
Kotlety przed panierowaniem – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Schab cienko rozbijamy tłuczkiem.
  2. Do 3 misek nakładamy: bułkę tartą, mąkę i rozbite, rozbełtane jajko.
  3. Kładziemy rozbity kawałek mięsa, oprószamy solą i pieprzem.
  4. Nakładamy na niego szynkę i ser.
  5. Następnie ciasno zawijamy.
  6. Panierujemy po kolei w mące, w jajku i w bułce tartej.
  7. Smażymy na dużym ogniu do zbrązowienia, przykrywając pokrywką (dzięki temu w środku szybciej się dopieką).
  8. Następnie sprawdzamy czy środek się dosmażył przecinając jednego w połowie.
  9. Jeżeli nie, to dosmażamy na średnim ogniu.
Panierowanie
Panierowanie – fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://pl.qwe.wiki/wiki/Kara%C4%91or%C4%91eva_%C5%A1nicla
  • http://www.notatnikkuchenny.pl/karadordeva-snicla-zawijane-kotlety-schebowe/
  • https://www.volim-meso.hr/kako-napraviti-karadordevu-sniclu/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • serbia

Nawigacja wpisu

Mućkalica – Grillowane, duszone mięso z warzywami
Kuchnia nepalska- zestawienie przepisów

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...