Kuchnia nepalska jest prosta i surowa. Łączy w sobie elementy kuchni chińskiej i indyjskiej. Charakterystyczne dla niej jest użycie soczewicy, ciecierzycy oraz wielu przypraw takich jak czosnek, cebula,imbir, czy garam masala.
Kuchnia nepalska zawiera głównie warzywa. Niewiele jest dan mięsnych. Za to same dania są bardzo pożywne.
Przekąski

Dal bhat – ryż z zupą z soczewicy

Achar – kiszone warzywa


Masala Papad – nepalska przystawka (chipsy z dodatkami)



Masala chai – herbata z przyprawami

Chola bhatora – curry z ciecierzycy z chlebkami


Khichdi – potrawka z ryżu i soczewicy

Chaat – placki z dodatkami warzywnymi
Zupy



Thenthuk – gęsta zupa z płatami bardzo grubego makaronu z dodatkiem warzyw lub kurczaka
Dania główne

Chop suey – suszony makaron zalany sosem, wymieszany z warzywami, jajkiem lub mięsem.


Chowmein – makaron z warzywami i kurczakiem

Malai kofta – warzywne pulpeciki w sosie grzybowym




Desery



Sel roti – smażone krążki na słodko



Besan Laddo – słodkie kulki z ciecierzycy

Źródła:
[…] Danie kuchni nepalskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni nepalskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni nepalskiejZestawienie przepisów […]