Kuchnia nepalska jest prosta i surowa. Łączy w sobie elementy kuchni chińskiej i indyjskiej. Charakterystyczne dla niej jest użycie soczewicy, ciecierzycy oraz wielu przypraw takich jak czosnek, cebula,imbir, czy garam masala.
Kuchnia nepalska zawiera głównie warzywa. Niewiele jest dan mięsnych. Za to same dania są bardzo pożywne.
Przekąski
Dal bhat – ryż z zupą z soczewicy
Achar – kiszone warzywa
Masala Papad – nepalska przystawka (chipsy z dodatkami)
Masala chai – herbata z przyprawami
Chola bhatora – curry z ciecierzycy z chlebkami
Khichdi – potrawka z ryżu i soczewicy
Chaat – placki z dodatkami warzywnymi
Zupy
Thenthuk – gęsta zupa z płatami bardzo grubego makaronu z dodatkiem warzyw lub kurczaka
Dania główne
Chop suey – suszony makaron zalany sosem, wymieszany z warzywami, jajkiem lub mięsem.
Chowmein – makaron z warzywami i kurczakiem
Malai kofta – warzywne pulpeciki w sosie grzybowym
Desery
Sel roti – smażone krążki na słodko
Besan Laddo – słodkie kulki z ciecierzycy
Źródła:
[…] Danie kuchni nepalskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni nepalskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni nepalskiejZestawienie przepisów […]