Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Azja, Nepal  /  8 grudnia 2020

Pakora – kalafior w cieście z ciecierzycy

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 30 minut
Trudność: średnia 

Danie kuchni nepalskiej
Zestawienie przepisów

Gotowa pakora
Gotowa pakora, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Lubicie jeść znane rzeczy w nowych odsłonach? Pakora pozwoli Wam na nowo odkryć kalafiora.

Ciasto do pakora
Ciasto do pakora, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • pół kalafiora
  • pół szklanki mąki z ciecierzycy
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kozieradki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki chili
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • olej z pestek winogron lub olej rzepakowy do smażenia
Kalafior w cieście
Kalafior w cieście, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy. 
  2. Następnie dodajemy je do mąki i dokładnie mieszamy. 
  3. Stopniowo dodajemy wodę i znów mieszamy. 
  4. Całość powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu.
  5. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe kawałki (max. 2 cm). 
  6. Wrzucamy je po trochu do ciasta.
  7. Pojedynczo obtaczamy, przenosimy na patelnię i smażymy do zarumienienia.
Smażona pakora
Smażona pakora, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://www.jadlonomia.com/przepisy/pakora-z-kalafiora-z-mietowym-sose/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • azja
  • dodatek
  • nepal

Zobacz wpisy

Dal Bhat – zupa z soczewicy
Chow mein – makaron po chińsku

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity