Czas wykonania: 30 minut
Trudność: średnia
Danie kuchni nepalskiej
Zestawienie przepisów
Lubicie jeść znane rzeczy w nowych odsłonach? Pakora pozwoli Wam na nowo odkryć kalafiora.
Składniki
- pół kalafiora
- pół szklanki mąki z ciecierzycy
- pół szklanki wody
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kozieradki
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki chili
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- olej z pestek winogron lub olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
- Wszystkie przyprawy mieszamy.
- Następnie dodajemy je do mąki i dokładnie mieszamy.
- Stopniowo dodajemy wodę i znów mieszamy.
- Całość powinna mieć konsystencję gęstego jogurtu.
- Kalafiora myjemy i dzielimy na małe kawałki (max. 2 cm).
- Wrzucamy je po trochu do ciasta.
- Pojedynczo obtaczamy, przenosimy na patelnię i smażymy do zarumienienia.
Źródło: