Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Azja, Nepal  /  5 stycznia 2021

Chow mein – makaron po chińsku

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 30 minut
Trudność: łatwe

Danie kuchni nepalskiej
Zestawienie przepisów

Gotowy chow mein
Gotowy chow mein, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Szybkie i proste do przygotowania danie o typowym, orientalnym (za sprawą chilli, sosu sojowego i oleju sezamowego), choć z poniższego przepisu jednocześnie zaskakująco łagodnym jak na tamte rejony smaku. To dla nas jest zdecydowanie zaletą, bo po pierwsze nie lubimy jedzenia, którego poziom ostrości doprowadza do łez (a próg ten szczególnie w damskiej części naszej drużyny jest dość niski) , a po drugie nie lubimy gotować osobnego obiadu dla młodszej części naszej rodziny. W kulinarną podróż zabieramy się wszyscy! 

Gdyby nie to, że zaopatrzyliśmy się tylko w jedno opakowanie makaronu Chow Mein, na pewno ta potrawa zagościłaby u nas w czasie poświęconym Nepalowi już kilkukrotnie. 

Składniki na chow mein
Składniki na chow mein, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • makaron Chow Mein
  • pierś kurczaka lub kawałek piersi indyka
  • pół pora
  • 2 ząbki czosnku
  • marchewka
  • papryka czerwona
  • pół łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • prażone płatki migdałowe do podania (opcjonalnie) 
  • szczypta chilli (opcjonalnie więcej lub mniej – w zależności jakie macie preferencje dotyczące ostrości potraw) 
Przygotowanie chow main
Przygotowanie chow main, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Przygotowanie warzyw:
    1. pora kroimy w cienkie plasterki, 
    2. czosnek drobno siekamy, 
    3. marchewkę kroimy w cienkie słupki, 
    4. paprykę kroimy w cienkie kilkucentymetrowe paski. 
  2. Podsmażamy czosnek na patelni (lub w dużym garnku) i oleju (ok. minuty). 
  3. Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do czosnku. Często mieszając smażymy na dość dużym ogniu aż to zamknięcia (koloru szarego) (2 minuty). 
  4. W osobnym garnku gotujemy makaron we wrzątku ok. 3 minuty (według wskazania na opakowaniu). 
  5. Równocześnie dodajemy do mięsa po kolei marchewkę, pora i paprykę. Smażymy ok. 2 minut.
  6. Odcedzamy makaron i płuczemy zimna wodą.
  7. Następnie dodajemy makaron do reszty dania i smażymy przez chwilę. 
  8. Dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, cukier i przyprawy.
  9. Całość gotujemy jeszcze 2 minuty.
  10. Podajemy na ciepło z dodatkiem migdałów lub innych drobno posiekanych orzechów.

Źródło:

  • https://damndelicious.net/2019/05/17/easy-chow-mein/
  • https://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/chow_mein/przepis.html

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • azja
  • danie główne
  • Najlepsze przepisy ze świata
  • nepal

Nawigacja wpisu

Pakora – kalafior w cieście z ciecierzycy
Kuchnia szwajcarska

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...