Kuchnia Szwajcarii bardzo dobrze wpisała się w nasze grudniowe menu. Pierwsze miejsce zajęło ciasto Engadiner Nusstorte, które tak nam posmakowało, że obok piernika było jedynym ciastem, które upiekliśmy w świątecznym czasie. Jeśli jesteście przywiązani do makowców, serników czy karpatki na Boże Narodzenie, ale lubicie orzechy i kruche ciasto, lepiej nie ryzykujcie z tym przepisem.
Nie samymi słodkościami jednak żyjemy. Zacznijmy więc od śniadania. Wiecie, że muesli zawdzięczamy szwajcarskiemu lekarzowi Maximilianowi Bircherowi – Bennerowi? W Szwajcarii zaskoczył nas zestaw dań z prostych składników jak ser, ziemniaki, por, kiełbasa. Niby zwyczajnie, a jednak choćby Gruyère nie w każdym sklepie spotkamy, a i mało nie kosztuje. Warto jednak spróbować. Jako, że należymy do wielbicieli różnych ziemniaczanych babek, placków, kopytek i innych wariacji, ucieszyła nas i szwajcarska propozycja w tym temacie – Malnus.
Kuchnię Szwajcarii zdecydowanie polecamy na zimowe miesiące.
Dania główne
Fundue – rozpuszczony ser
Spätzli – rodzaj własnoręcznie wytwarzanego makaronu
Rösti – cienki placek przyrządzony z posiekanych, ugotowanych lub surowych ziemniaków podgrzewanych na maśle
Älplermagronen – zapiekanka składająca się z ziemniaków, makaronu, sera, śmietany i cebuli.
Maluns – starte na tarce ugotowane ziemniaki, wymieszane z mąką i długo smażone
Papet vaudois – duszony por z kiełbasą
Cordon bleu – kotlet schabowy z szynką i serem
Pizokel – zacierki ze szpinakiem i pomidorami
Saffron risotto – rosotto szafranowe
Desery
Vermicelles – rodzaj szwajcarskiego deseru, który przygotowuje się z musu kasztanowego
Wähe – cienki placek, który w zależności od dodatków może być słodki, słony lub pikantny.
Birchermüesli – owsianka jabłkowa z dodatkami
Engadiner Nusstorte – tarta z orzechami w karmelu
Beza szwajcarska
[…] Danie kuchni szwajcarskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni szwajcarskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni szwajcarskiejZestawienie przepisów […]
[…] Danie kuchni szwajcarskiejZestawienie przepisów […]