Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Szwajcaria  /  10 stycznia 2021

Kuchnia szwajcarska

by Adrian i Monika Sroka

Kuchnia Szwajcarii bardzo dobrze wpisała się w nasze grudniowe menu. Pierwsze miejsce zajęło ciasto Engadiner Nusstorte, które tak nam posmakowało, że obok piernika było jedynym ciastem, które upiekliśmy w świątecznym czasie. Jeśli jesteście przywiązani do makowców, serników czy karpatki na Boże Narodzenie, ale lubicie orzechy i kruche ciasto, lepiej nie ryzykujcie z tym przepisem.

Nie samymi słodkościami jednak żyjemy. Zacznijmy więc od śniadania. Wiecie, że muesli zawdzięczamy szwajcarskiemu lekarzowi Maximilianowi Bircherowi – Bennerowi? W Szwajcarii zaskoczył nas zestaw dań z prostych składników jak ser, ziemniaki, por, kiełbasa. Niby zwyczajnie, a jednak choćby Gruyère nie w każdym sklepie spotkamy, a i mało nie kosztuje. Warto jednak spróbować. Jako, że należymy do wielbicieli różnych ziemniaczanych babek, placków, kopytek i innych wariacji, ucieszyła nas i szwajcarska propozycja w tym temacie – Malnus. 

Kuchnię Szwajcarii zdecydowanie polecamy na zimowe miesiące. 

Dania główne

Fundue – rozpuszczony ser

  • https://kukbuk.pl/artykuly/jak-zrobic-fondue/
  • http://seryrzemieslnicze.com/przepisy/fundue-serowe/

Spätzli – rodzaj własnoręcznie wytwarzanego makaronu

  • https://www.bettybossi.ch/de/Rezept/ShowRezept/BB_ETXX041101_0006A-40-de
  • https://www.swissmilk.ch/de/rezepte-kochideen/rezepte/HWL_TEIG1996_03/knoepfli-spaetzli/


Rösti – cienki placek przyrządzony z posiekanych, ugotowanych lub surowych ziemniaków podgrzewanych na maśle

  • https://roadtripbus.pl/rosti/
  • https://madameedith.com/przepis/rosti/
  • https://www.thespruceeats.com/roesti-step-by-step-1447190

Älplermagronen – zapiekanka składająca się z ziemniaków, makaronu, sera, śmietany i cebuli.

  • https://migusto.migros.ch/de/rezepte/aelplermagronen
  • https://www.bettybossi.ch/de/Rezept/ShowRezept/BB_BBZA140106_0005A-40-de

Maluns – starte na tarce ugotowane ziemniaki, wymieszane z mąką i długo smażone

  • http://nakarmionastarecka.pl/maluns-zlote-ziemniaczane-kluseczki/
  • http://www.beawkuchni.com/2012/03/maluns.html

Papet vaudois – duszony por z kiełbasą

  • https://www.blabliblu.pl/2020/02/09/gotujemy-po-szwajcarsku-jak-zrobic-papet-vaudois/

Capuns – gołąbki w liściach botwiny

  • http://www.beawkuchni.com/2012/03/capuns-czyli-szwajcarskie-golabki.html
  • https://kuchnia-marty.pl/capuns/
  • http://www.mirabelkowy.pl/2014/08/capuns-szwajcarskie-goabki.html

Cordon bleu – kotlet schabowy z szynką i serem

  • https://aniagotuje.pl/przepis/kotlet-szwajcarski
  • https://fooby.ch/de/rezepte/14298/cordon-bleu?startAuto1=0

Pizokel – zacierki ze szpinakiem i pomidorami

  • https://www.helvetickitchen.com/recipes/pizokel
  • https://fooby.ch/de/rezepte/9130/pizokel-mit-gemuese–buchweizen-spaetzli-?startAuto1=0

Saffron risotto – rosotto szafranowe

  • https://www.insidetherustickitchen.com/saffron-risotto/
  • https://www.carolinescooking.com/saffron-risotto/

Desery

Vermicelles – rodzaj szwajcarskiego deseru, który przygotowuje się z musu kasztanowego

  • https://www.swissmilk.ch/de/rezepte-kochideen/rezepte/LM201210_77/vermicelles/
  • https://www.gutekueche.ch/vermicelles-rezept-8657

Wähe – cienki placek, który w zależności od dodatków może być słodki, słony lub pikantny.

  • https://www.bettybossi.ch/de/Rezept/ShowRezept/BB_BBZF050615_0008A-40-de

Zopf – odpowiednik drożdżowej chałki

  • https://www.bettybossi.ch/de/Rezept/ShowRezept/BB_BRUN110415_0008A-80-de
  • https://www.swissmilk.ch/de/rezepte-kochideen/rezepte/KB_BZ2000_176/butterzopf-baerner-zuepfe/

Birchermüesli – owsianka jabłkowa z dodatkami

  • https://www.blabliblu.pl/2017/07/19/bircher-muesli-czyli-szwajcarskie-sniadanko-bogin/
  • https://www.swissmilk.ch/de/rezepte-kochideen/rezepte/LM200806_89/birchermueesli/

Engadiner Nusstorte – tarta z orzechami w karmelu

  • https://www.bettybossi.ch/de/Rezept/ShowRezept/BB_KUCA130802_0132A-120-de

Beza szwajcarska

  • https://ciastkozercy.pl/beza-szwajcarska/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • europa
  • lista
  • szwajcaria

Nawigacja wpisu

Chow mein – makaron po chińsku
Engadiner Nusstorte – tarta z orzechami w karmelu

4 comments

  • Engadiner Nusstorte - tarta z orzechami w karmelu - Księga smaku
    16 stycznia 2021

    […] Danie kuchni szwajcarskiejZestawienie przepisów […]

    Reply
  • Rösti – placek z ugotowanych ziemniaków - Księga smaku
    19 stycznia 2021

    […] Danie kuchni szwajcarskiejZestawienie przepisów […]

    Reply
  • Fondue - rozpuszczony ser z winem - Księga smaku
    3 lutego 2021

    […] Danie kuchni szwajcarskiejZestawienie przepisów […]

    Reply
  • Papet vaudois - duszony por i ziemniaki z kiełbasą - Księga smaku
    17 lutego 2021

    […] Danie kuchni szwajcarskiejZestawienie przepisów […]

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...