Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Szwajcaria  /  3 lutego 2021

Fondue – rozpuszczony ser z winem

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 1 godzina (uwzględnia przygotowanie dodatków) 
Trudność: łatwe

Danie kuchni szwajcarskiej
Zestawienie przepisów

Sery na fondue, fot. Monika Skoczylas-Sroka
Sery na fondue, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Fondue – większość z nas zna przynajmniej z nazwy. Kojarzymy może z przyjęciami weselnymi, czekoladą i kawałkami owoców – ja uwielbiam tę wersję! Kto wie, że fondue może być również serowe z białym winem? 
Wspomniane wyżej skojarzenia mogą sprawiać, że oceniamy to fondue jako niemożliwe do przygotowania w warunkach domowych, bo wymaga specjalnych naczyń. Sprawdziliśmy, że wystarczy garnek z dobrym dnem (czyli taki, żeby nic do niego nie przywierało), dobry ser i wino!
Jeśli posiadacie takie garnek i lubicie dobre jedzenie (może przy okazji romantyczny wieczór), to kupcie sery Gruyere i Emmentaler, dobre wino i do dzieła! 

Sery w rondlu
Sery w rondlu, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 600 g sera żółtego (najlepiej mieszanki Gruyere i Emmentalera)
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ząbek czosnku
  • mielona gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny
Dodatki do fondue
Dodatki do fondue, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Dodatki do wyboru:

  • chleb
  • winogrona
  • pomidorki koktajlowe
  • rzodkiewka
  • kawałki kurczaka
  • kawałki kiełbasy
  • grillowane warzywa
Ser na chlebie
Ser na chlebie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
  2. Garnek nacieramy lekko zgniecionym czosnkiem. 
  3. Mąkę mieszamy z winem i doprowadzamy do wrzenia w rondlu. 
  4. Zmniejszamy ogień. 
  5. Dodajemy stopniowo ser i cały czas mieszamy. 
  6. Na koniec doprawiamy przyprawami. 
  7. Podajemy w garnku – ciepłe. Najlepiej na podgrzewaczu. Jeżeli nie mamy to wystarczy co jakiś czas podgrzewać.
Ser na chlebie
Ser na chlebie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://www.fide.pl/informacje/kuchnia/fondue/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • szwajcaria

Nawigacja wpisu

Rösti – placek z ugotowanych ziemniaków
Papet vaudois – duszony por i ziemniaki z kiełbasą

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...