Czas wykonania: 1 godzina (uwzględnia przygotowanie dodatków)
Trudność: łatwe
Danie kuchni szwajcarskiej
Zestawienie przepisów

Fondue – większość z nas zna przynajmniej z nazwy. Kojarzymy może z przyjęciami weselnymi, czekoladą i kawałkami owoców – ja uwielbiam tę wersję! Kto wie, że fondue może być również serowe z białym winem?
Wspomniane wyżej skojarzenia mogą sprawiać, że oceniamy to fondue jako niemożliwe do przygotowania w warunkach domowych, bo wymaga specjalnych naczyń. Sprawdziliśmy, że wystarczy garnek z dobrym dnem (czyli taki, żeby nic do niego nie przywierało), dobry ser i wino!
Jeśli posiadacie takie garnek i lubicie dobre jedzenie (może przy okazji romantyczny wieczór), to kupcie sery Gruyere i Emmentaler, dobre wino i do dzieła!

Składniki
- 600 g sera żółtego (najlepiej mieszanki Gruyere i Emmentalera)
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ząbek czosnku
- mielona gałka muszkatołowa
- pieprz czarny

Dodatki do wyboru:
- chleb
- winogrona
- pomidorki koktajlowe
- rzodkiewka
- kawałki kurczaka
- kawałki kiełbasy
- grillowane warzywa

Przygotowanie
- Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Garnek nacieramy lekko zgniecionym czosnkiem.
- Mąkę mieszamy z winem i doprowadzamy do wrzenia w rondlu.
- Zmniejszamy ogień.
- Dodajemy stopniowo ser i cały czas mieszamy.
- Na koniec doprawiamy przyprawami.
- Podajemy w garnku – ciepłe. Najlepiej na podgrzewaczu. Jeżeli nie mamy to wystarczy co jakiś czas podgrzewać.

Źródło: