Czas wykonania: 20 minut (jeśli już mamy ugotowane ziemniaki)
Trudność: łatwe
Danie kuchni szwajcarskiej
Zestawienie przepisów
Jak już wspominaliśmy – oboje mamy słabość do różnych dań z ziemniaków od placków na babkach kończąc. Nie goszczą one jednak zbyt często w naszej kuchni, bo (szczególnie te z surowych ziemniaków) są bardzo pracochłonne, a jednocześnie dość ciężkie.
Rösti to bardzo dobra alternatywa dla wyżej wymienionych dań. Mogą też być ciekawym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. W dodatku ucieranie gotowanych kartofli jest pracą dużo lżejszą i szybszą niż w przypadku surowych.
Zdecydowanie warto spróbować!
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 100-200 g boczku
- łyżka masła
- 25 ml oliwy z oliwek
- szczypta soli do gotowania ziemniaków
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy (nie rozgotowujemy).
- Następnie ucieramy je na tarce o grubych oczkach (warto poczekać aż wystygną).
- Boczek kroimy w kostkę.
- Cebulę siekamy drobno.
- Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwy z oliwek.
- Smażymy cebulę i boczek.
- Następnie dodajemy ziemniaki i zasmażamy do złotego koloru z obu stron.
- Podajemy na ciepło.
Źródło: