Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Szwajcaria  /  19 stycznia 2021

Rösti – placek z ugotowanych ziemniaków

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 20 minut (jeśli już mamy ugotowane ziemniaki) 
Trudność: łatwe

Danie kuchni szwajcarskiej
Zestawienie przepisów

Rösti na patelni
Rösti na patelni, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Jak już wspominaliśmy – oboje mamy słabość do różnych dań z ziemniaków od placków na babkach kończąc. Nie goszczą one jednak zbyt często w naszej kuchni, bo (szczególnie te z surowych ziemniaków) są bardzo pracochłonne, a jednocześnie dość ciężkie. 

Rösti to bardzo dobra alternatywa dla wyżej wymienionych dań. Mogą też być ciekawym pomysłem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. W dodatku ucieranie gotowanych kartofli jest pracą dużo lżejszą i szybszą niż w przypadku surowych. 

Zdecydowanie warto spróbować! 

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 100-200 g boczku
  • łyżka masła
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • szczypta soli do gotowania ziemniaków
Rösti na patelni
Rösti na patelni, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy (nie rozgotowujemy). 
  2. Następnie ucieramy je na tarce o grubych oczkach (warto poczekać aż wystygną). 
  3. Boczek kroimy w kostkę. 
  4. Cebulę siekamy drobno. 
  5. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy oliwy z oliwek. 
  6. Smażymy cebulę i boczek. 
  7. Następnie dodajemy ziemniaki i zasmażamy do złotego koloru z obu stron. 
  8. Podajemy na ciepło. 

Źródło:

  • https://madameedith.com/przepis/rosti/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • szwajcaria

Nawigacja wpisu

Engadiner Nusstorte – tarta z orzechami w karmelu
Fondue – rozpuszczony ser z winem

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...