Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Szwajcaria  /  16 stycznia 2021

Engadiner Nusstorte – tarta z orzechami w karmelu

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 1 i 1/2 godziny 
Trudność: łatwe

Danie kuchni szwajcarskiej
Zestawienie przepisów

Składniki na Engadiner Nusstorte
Składniki na Engadiner Nusstorte, fot. Monika Skoczylas-Sroka

To kolejny przepis, który zagościł u nas w domu już dwa razy, zanim pożegnaliśmy czas Szwajcarii. Można powiedzieć, że od pierwszego wejrzenia (w przepis) przypadł nam do gustu, gdyż od razu odegrał rolę tortu urodzinowego! 

Engadiner Nusstorte w skrócie to proste składniki, trochę pracy przy łuskaniu orzechów i cierpliwości przy robieniu karmelu. Efekt – kruche ciasto, kryjące w sobie słodkie nadzienie stonowane charakterystycznym smakiem orzechów włoskich. 

Masa karmelowa
Masa karmelowa, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 200 g schłodzonego masła (pokrojonego w kostkę)
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy

Nadzienie

  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 200g śmietanki kremówki 30%
  • 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Engadiner Nusstorte na talerzu
Engadiner Nusstorte na talerzu, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

Ciasto

  1. Mąkę przesiewamy do miski. 
  2. Dodajemy resztę składników i dokładnie zagniatamy. 
  3. Ciasto dzielimy na dwie części. 
  4. Jedną z nich wykładamy spód formy do tarty. 
Engadiner Nusstorte
Engadiner Nusstorte, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Nadzienie

  1. Na patelnię sypiemy cukier. 
  2. Dolewamy 3 łyżki wody i dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę. 
  3. Trzymamy na średnim ogniu bez mieszania aż do rozpuszczenia cukru i jego zbrązowienia. 
  4. Jeżeli cukier karmelizuje bardzo nierównomiernie pod koniec będziemy musieli zamieszać i poczekać na dalszą karmelizację (możemy nieco zwiększyć ogień i mieszać). 
  5. W międzyczasie gotujemy śmietankę. 
  6. Gdy cały cukier będzie skarmelizowany, dolewamy śmietankę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. 
  7. Następnie dodajemy orzechy i mieszamy. 
  8. Nadzienie wykładamy na tartę. 
  9. Na wierzch kładziemy pozostałe ciasto. Aby zwiększyć estetykę ciasta możemy na wierzchu ułożyć kształty wycięte foremkami do ciasteczek.
  10. Wierzch smarujemy obficie roztrzepanym jajkiem.
  11. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200℃ na 30 minut.
Engadiner Nusstorte na talerzu
Engadiner Nusstorte na talerzu, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Źródło:

  • https://whiteplate.com/2008/01/engadiner-nusstorte-czyli-tarta-z-karmelizowanymi-orzechami/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • deser
  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata
  • szwajcaria

Nawigacja wpisu

Kuchnia szwajcarska
Rösti – placek z ugotowanych ziemniaków

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...