Czas wykonania: 1 i 1/2 godziny
Trudność: łatwe
Danie kuchni szwajcarskiej
Zestawienie przepisów
To kolejny przepis, który zagościł u nas w domu już dwa razy, zanim pożegnaliśmy czas Szwajcarii. Można powiedzieć, że od pierwszego wejrzenia (w przepis) przypadł nam do gustu, gdyż od razu odegrał rolę tortu urodzinowego!
Engadiner Nusstorte w skrócie to proste składniki, trochę pracy przy łuskaniu orzechów i cierpliwości przy robieniu karmelu. Efekt – kruche ciasto, kryjące w sobie słodkie nadzienie stonowane charakterystycznym smakiem orzechów włoskich.
Składniki
Ciasto
- 2,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/8 łyżeczki soli
- 200 g schłodzonego masła (pokrojonego w kostkę)
- 1 jajko
- cukier waniliowy
Nadzienie
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 200g śmietanki kremówki 30%
- 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie
Ciasto
- Mąkę przesiewamy do miski.
- Dodajemy resztę składników i dokładnie zagniatamy.
- Ciasto dzielimy na dwie części.
- Jedną z nich wykładamy spód formy do tarty.
Nadzienie
- Na patelnię sypiemy cukier.
- Dolewamy 3 łyżki wody i dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą masę.
- Trzymamy na średnim ogniu bez mieszania aż do rozpuszczenia cukru i jego zbrązowienia.
- Jeżeli cukier karmelizuje bardzo nierównomiernie pod koniec będziemy musieli zamieszać i poczekać na dalszą karmelizację (możemy nieco zwiększyć ogień i mieszać).
- W międzyczasie gotujemy śmietankę.
- Gdy cały cukier będzie skarmelizowany, dolewamy śmietankę i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Następnie dodajemy orzechy i mieszamy.
- Nadzienie wykładamy na tartę.
- Na wierzch kładziemy pozostałe ciasto. Aby zwiększyć estetykę ciasta możemy na wierzchu ułożyć kształty wycięte foremkami do ciasteczek.
- Wierzch smarujemy obficie roztrzepanym jajkiem.
- Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200℃ na 30 minut.
Źródło: