Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Europa, Szwajcaria  /  17 lutego 2021

Papet vaudois – duszony por i ziemniaki z kiełbasą

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 1 godzina
Trudność: łatwe

Danie kuchni szwajcarskiej
Zestawienie przepisów

Papet vaudois - gotowanie
Papet vaudois – gotowanie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Cóż można powiedzieć tym daniu? Na wstępie, że jest wyjątkowo niefotogeniczne, ale cóż się dziwić, jeśli składa się z kiełbasy położonej na papce z duszonych porów i ziemniaków? W smaku najwięcej zależy od kiełbasy! Nic dziwnego, skoro nazwa dania – papet vaudois – pochodzi od kiełbasy z Vaud. Wkładając na patelnię pory, ziemniaki i kiełbasę nie oczekiwaliśmy niesamowitych doznań smakowych i dobrze! Danie jest po prostu pożywne i tak zwyczajne, jakby wcale nie było zagraniczne.

Polecamy na zimę lub szybki posiłek. 

Składniki

  • łyżka masła
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 3 pory (pokrojone w niezbyt cienkie plasterki)
  • 500 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w kostkę)
  • 200 ml wody
  • sól i pieprz
  • kiełbasa (intensywna w smaku, mało tłusta)
Papet vaudois - gotowanie
Papet vaudois – gotowanie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy na patelni. 
  2. Smażymy posiekaną cebulę do zeszklenia. 
  3. Po kilku minutach dorzucamy pory. 
  4. Smażymy do miękkości. 
  5. Dorzucamy ziemniaki i dolewamy wodę.
  6. Gdy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień. 
  7. Kiełbasę nakłuwamy widelcem i kładziemy na wierzchu. 
  8. Patelnie zakrywamy pokrywką
  9. Wolno gotujemy przez 30-40 minut. 
  10. Kiełbasę kroimy tuż przed podaniem. 

Źródło:

  • https://www.blabliblu.pl/2020/02/09/gotujemy-po-szwajcarsku-jak-zrobic-papet-vaudois/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • danie główne
  • europa
  • Najlepsze przepisy ze świata
  • szwajcaria

Nawigacja wpisu

Fondue – rozpuszczony ser z winem
Kuchnia brazylijska

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...