Czas wykonania: 1 godzina
Trudność: łatwe
Danie kuchni szwajcarskiej
Zestawienie przepisów

Cóż można powiedzieć tym daniu? Na wstępie, że jest wyjątkowo niefotogeniczne, ale cóż się dziwić, jeśli składa się z kiełbasy położonej na papce z duszonych porów i ziemniaków? W smaku najwięcej zależy od kiełbasy! Nic dziwnego, skoro nazwa dania – papet vaudois – pochodzi od kiełbasy z Vaud. Wkładając na patelnię pory, ziemniaki i kiełbasę nie oczekiwaliśmy niesamowitych doznań smakowych i dobrze! Danie jest po prostu pożywne i tak zwyczajne, jakby wcale nie było zagraniczne.
Polecamy na zimę lub szybki posiłek.
Składniki
- łyżka masła
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 3 pory (pokrojone w niezbyt cienkie plasterki)
- 500 g ziemniaków (obranych i pokrojonych w kostkę)
- 200 ml wody
- sól i pieprz
- kiełbasa (intensywna w smaku, mało tłusta)

Przygotowanie
- Masło rozpuszczamy na patelni.
- Smażymy posiekaną cebulę do zeszklenia.
- Po kilku minutach dorzucamy pory.
- Smażymy do miękkości.
- Dorzucamy ziemniaki i dolewamy wodę.
- Gdy całość się zagotuje, zmniejszamy ogień.
- Kiełbasę nakłuwamy widelcem i kładziemy na wierzchu.
- Patelnie zakrywamy pokrywką
- Wolno gotujemy przez 30-40 minut.
- Kiełbasę kroimy tuż przed podaniem.
Źródło: