Czas wykonania: 40 min
Trudność: bardzo łatwe
Danie kuchni nepalskiej
Zestawienie przepisów
Można zjeść zupę z ziemniakami i ryżem? Można.
W kuchni nepalskiej jest wiele skromnych dań, których podstawą jest ciecierzyca lub soczewica i garść przypraw takich jak curry, garam masala czy imbir. Prawdę mówiąc, te ziemniaki tutaj są pewnym rodzajem ekstrawagancji.
Dal bhat – pożywna i rozgrzewająca zupa, do której potrzebujemy tylko kilku składników dostępnych o każdej porze roku. Polecamy na jesień i zimę.
Składniki
- 1 kubek soczewicy
- 1 litr bulionu
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2 pomidory
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka garam masali
- pół łyżeczki chilli
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w dużym garnku.
- Dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Smażymy przez minutę.
- Dodajemy soczewicę. Smażymy przez kilka minut.
- Wlewamy połowę bulionu i gotujemy pod przykryciem aż soczewica wchłonie wodę.
- Powtarzamy tak z resztą bulionu.
- Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż zmiękną.
- Gdy ziemniaki są już miękkie, wrzucamy pomidory i passatę.
- Całość gotujemy przez kilka minut.
- Podajemy jako zupę lub dodatek do ryżu.
Źródło: