Księga smaku

Kulinarna podróż po świecie

  • Strona główna
  • Blog
  • Najlepsze
  • Europa
    • Anglia
    • Chorwacja
    • Holandia
    • Łotwa
    • Niemcy
    • Serbia
    • Słowacja
    • Szwecja
    • Węgry
    • Włochy
  • Azja
    • Gruzja
  • Kraje
Azja, Nepal  /  25 listopada 2020

Dal Bhat – zupa z soczewicy

by Adrian i Monika Sroka

Czas wykonania: 40 min
Trudność: bardzo łatwe

Danie kuchni nepalskiej
Zestawienie przepisów

Dal Bhat
Dal Bhat – gotowe danie, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Można zjeść zupę z ziemniakami i ryżem? Można. 

W kuchni nepalskiej jest wiele skromnych dań, których podstawą jest ciecierzyca lub soczewica i garść przypraw takich jak curry, garam masala czy imbir. Prawdę mówiąc, te ziemniaki tutaj są pewnym rodzajem ekstrawagancji. 

Dal bhat – pożywna i rozgrzewająca zupa, do której potrzebujemy tylko kilku składników dostępnych o każdej porze roku. Polecamy na jesień i zimę.  

Dal Bhat - soczewica
Dal Bhat – soczewica, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Składniki

  • 1 kubek soczewicy
  • 1 litr bulionu
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka garam masali
  • pół łyżeczki chilli
  • sól
  • pieprz
  • olej
Dal Bhat - smażona soczewica
Dal Bhat – smażona soczewica, fot. Monika Skoczylas-Sroka

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w dużym garnku. 
  2. Dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Smażymy przez minutę.
  3. Dodajemy soczewicę. Smażymy przez kilka minut.
  4. Wlewamy połowę bulionu i gotujemy pod przykryciem aż soczewica wchłonie wodę.
  5. Powtarzamy tak z resztą bulionu.
  6. Pod koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż zmiękną. 
  7. Gdy ziemniaki są już miękkie, wrzucamy pomidory i passatę.
  8. Całość gotujemy przez kilka minut.
  9. Podajemy jako zupę lub dodatek do ryżu.

Źródło:

  • http://ekologika.edu.pl/wegewtorek-dal-bhat/

Podziel się:

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)

Related

Tags

  • azja
  • nepal
  • zupa

Nawigacja wpisu

Kuchnia nepalska- zestawienie przepisów
Pakora – kalafior w cieście z ciecierzycy

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na comiesięczne zestawienie przepisów

  • Elara by LyraThemes
  • Made by Diwebsity
 

Loading Comments...