Czas wykonania: 20 min
Trudność: łatwe
Danie kuchni niemieckiej
Zestawienie przepisów
Niemieckie Gulaschsuppe czyli zupa gulaszowa jest bardzo podobna do jej węgierskiego odpowiednika. Także bazuje na wołowinie i papryce. jednak niemiecka wersja jest dużo prostsza w smaku i w zrobieniu.
Jest to świetna zupa na zimowe wieczory. Jest pożywna i dobrze rozgrzewa.
Składniki
- 0,5 kg wołowiny
- cebula
- 1 żółta papryka
- 2 czerwone papryki
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,6 l bulionu
- łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- łyżeczka kminku
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia
- Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli aż zrobi się szare
- Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy przez 5 minut.
- Dosypujemy przyprawy.
- Dolewamy bulion.
- Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy przez 20-25 minut.